Skip to main content

Jak si vybrat správný svrchňák, aneb kalhotky s kapsami jsou oblíbené nejen u krtečka

Svrchní kalhotky jsou důležitá věc. Na nich záleží, jak spolehlivá bude plenka, kterou děťátku nasadíte. Pokud ovšem nemáte AIO nebo kapsovku, ale to je úplně jiná písnička.

Nevíte, pro které svrchňáčky se rozhodnout? Podle čeho se řídit?

Rada je jednoduchá. Promyslete nejříve:

1. S jakou savou plenkou budete svrchňáčky používat. Pouze s kalhotkovou plenkou, která drží na miminku sama (zapnete jí - suchým zipem, snappi sponkou), nebo plánujete využívat vícevrstvě plenky a čtverce na rovný sklad (které se pouze do svrchňáčků vloží), případně samotné vkládačky?

2. Jaké zapínání to u vás vyhraje. Suchý zip nebo patentky?

Svrchňáčky na kalhotové plenky

Musí být prostorné, aby kalhotovku pokryly. Pro kalhotovky přímo určené jsou Air Flow od Mother ease. Jsou lehké, jemné, vzdušné a krásně volné, aby plenka větrala. Ideální na noc. Když do nich dáte čtverec, bude cestovat sem a tam a na zadečku zlobit. Leda, že by byly Air Flow těsně na tělo, ale to zase příjdete o jejich největší výhodu - perfektní prodyšnost a nemusí dobře fungovat.


S kalhotovkou si bezvadně rozumí Duo Wrap od ThirstiesPeeNut od TotsBots a Too Smart Cover 2.0 od Smart Bottoms.


Flip od Cotton Babies jsou vhodné jen na štíhlé kalhotovky, noční plenku od Bamboolika do nich nedáte :-D. Stejně tak Too Smart Cover 2.0 je poměrně prostorný, ale s objemnými kalhotovkami raději opatrně - vejdou se jen u menších dětí a jejich upravení vyžaduje preciznost, aby plenka někde nevykukovala ven.

Na kalhotkové plenky se vyloženě nehodí pouze úzké svrchňáčky, jako třeba Hybrid Shell od GroVia nebo Capri od Blueberry, které jsou střižené pro úzkou a tenkou vkládačku.


Svrchňáčky na vícevrstvé plenky (prefoldy), vkládačky a klasické čtvercové pleny na rovný sklad.

Co je to rovný sklad? Když plenku složíme do úzkého obdélníku tak, aby se akorát vešla do svrchních kalhotek - vytvoříme tak v podstatě vkládací plenku. Lze jí tedy upravit víceméně na míru jakýmkoliv svrchňáčkům. Přesto jsou některé svrchňáčky pro čtverce lepší. Proč? Mají kapsy (Flip, Too Smart Cover 2.0), síťku (GroVia Shell), nebo dvojité guničky (Thirsties Duo Wrap, Capri), které plenku udrží, i když jí ponecháme ve svrchních svému osudu zcela na volno. Do kapsy lze plenku založit na bříšku a někdy také na zádíčkách, ta pak drží na svém místě a necestuje

Jemná síťka v GroVia Shell drží savou plenku na svém místě jako kdyby byla přibitá 

S kapsou na bříšku opatrně, pokud máte doma klučíka. Když je kapsa ze stejného materiálu, jako svrchňáčky a je tedy vodoodpudivá, může větší nálož znamenat protečení. V takových případech je vhodnější zastrkávat plenku jen do zadní kapsy, aby byla v přední části větší savá plocha.

Jaké svrchňáčky tedy vybrat na rovné plenky a vkládačky?

Capri od Blueberry, Flip od Cotton Babies, Hybrid Shell od GroVia, Duo Wrap od Thirsties, Rikki od Mother ease, Too Smart Cover 2.0 od Smart Bottoms.


Často se ptáte, jaké svrchní jsou nejlepší? Jestliže sháníte naprosto univerzální svrchňáčky, které budete využívat na čtverce, vkládačky, prefoldy i kalhotovky, pak jednoznačně Thirsties Suo Weap. Na druhém místě pak Flip od Cotton Babies a Too Smart Cover 2.0 od Smart Bottoms. Jsou jemné, poddajné, skvěle sednou, obepnou štíhlejší kalhotovku a usadíte do nich jakoukoliv rovnou plenku. Kdybyste toužili po co nejužším balení, vyberte si Grovia Hybrid Shell, není užší svrchňák. Nezapomeňte ale, že je třeba do nich vybírat obdobně úzké plenky, aby kolem nožiček neodstávaly, nebo se příliš nenadzvedávaly.

A pak přichází na řadu výběr zapínání - suchý zip, nebo patentky?

Začínáte a máte raději pohodlí suchého zipu (které spočívá v tom, že nemusíte přemýšlet, na kterou patentku se zrovna máte trefit, a to při každém přebalení)? Suchý zip má velikou výhodu pro miminka, která potřebují co nejméně manipulace při přebalení a ideálně vše zvládnout co nejrychleji, aby mohla zase v klidu spát. Nespornou výhodu má suchý zip v noci, kdy na patentky opravdu není vidět a suché zipy dopnete i po paměti. Problém může nastat jen tehdy, když suché zipy hlučí víc, než miminko snese a probudíte ho. Patentky jsou v tomto ohledu rozhodně šetrnější. Kde ale suché zipy selhávají na celé čáře je, když si mimiňák usmyslí, že je to parádní hračka a bude je stále dokola rozepínat (a to i přes zapnuté body - ano, to není legrace, to je skutečnost). Když už mu ke kolenům sjede desátá plenka během jedné hodiny, začnete přemýšlet o výměně suchozipové výbavy za patentkovou, to mi věřte :-D Poslední bod si patentky připisují ve chvíli, kdy plánujete použít svrchňáček na víc dětí. Suchý zip odsuchozipuje jedno dítko. Pak bude potřeba jej vyměnit. Patentky jsou v tomto směru jiná liga. Posledním zabijákem předností suchého zipu je údržba. Narozdíll od patentek je třeba o něj pečovat - občas vyčistit zanesené háčky vlákny z látek, které se do něj připletou, jinak přestane lepit. A nejdůležitější věc - pokaždé před praním je nutné suché zipy zapnout do protikusů, jinak se v pračce obalí prádlem a vytvoří obří kouli. Ještě stále váháte? :-D

Mohu použít svrchňáčky z All in Two systémů i na svoje plenky?

Samozřejmě ano! Thirsties Duo Wrap nemá ani žádné patentky pro nacvakávání vkládací plenky, lze je použít s jakoukoliv plenkou. Totéž platí pro FlipGroVia Hybrid Shell má sice své vkládačky na patentky, ale lze do nich bez potíží umístit poskládanou čtvercovku nebo prefold, který GroVia dokonce za tímto účelem nabízí! PeeNut Wrap mají patentky na přední straně, ale jsou navržené pro kalhotovku Bamboozle Stretch, s kalhotovkami si tedy také poradí. Pro rovné plenky a vkládačky lze využít spíše jejich starší verzi, která ještě má dvě kapsy.

Jediné svrchní kalhotky, které výrobce nedoporučuje používat s jinými plenkami jsou Wizard Duo Cover od Mother ease. Je to z toho důvodu, že mají na boční straně několikero patentek, které by mohly tlačit, pokud nebudou zcela přikryté plenkou. Testovali jsme je proto s kalhotovou plenkou Geffen Fitted a obstály.


 

 

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a