Skip to main content

AIO aneb co vše získám s plenkou All in One?

All in one plenka je nejjednodušší přebalovací systém, jaký můžete mít. Není s ní žádná práce. Nemusí se skládat, jen jí nasadíte a je hotovo. Pere a suší se celá tak, jak je.

Proč pořídit zrovna AIO plenku?

Usnadní vám plenkovací život. Získáte víc času pro sebe a pro miminko. Nebudete ho trávit nad údržbou a kompletováním plen. Jsou praktické a veselé, s nimi vás bude látkování bavit.

AIO plenky jsou nenahraditelné na ven, kde potřebujete bleskové přebalení bez zbytečného zdržování se hledáním poztrácených částí pleny.

A jakou AIO plenku vybrat?
To je otázka do pranice. Promyslete, jaký preferujete materiál a jak rychle potřebujete, aby uschla. Také jestli jí budete používat na doma, na ven nebo na noční spánek. A jestli potřebujete hodně úzkou a štíhlou. A v neposlední řadě, jestli bude pro dvouletého chlapáka, pro roční slečnu, která zrovna začala chodit, nebo pro novorozené miminko.

🌸 RYCHLESCHNOUCÍ AIO PLENKY
bumGenius Freetime, Blueberry Simplex OneSize a Side Snap, Wizard Uno Stay Dry

🌸 SUPERSAVÉ AIO PLENKY
GroVia ONE, Thirsties Natural AIO, Smart Bottoms Dream 2.0, Wizard Uno Organic, AppleCheeks AIO


🌸 ŠTÍHLÉ A ÚZKÉ AIO PLENKY
GroVia Organic, Blueberry Simplex One Size a Side Snap, bumGenius Freetime, Thirsties Natural AIO, bumGenius Elemental E3, Smart Bottoms Smart One a Dream, AppleCheeks AIO

🌸 AIO PLENKY PADNOUCÍ I VĚTŠÍM DĚTEM (s váhou okolo 15 kg, případně s širšími stehýnky)
Blueberry One Size Simplex, Blueberry Side Snap Simplex Large, Thirsties Natural AIO, GroVia ONE, Smart Bottoms


🌸 AIO PLENKY VHODNÉ I JAKO NOČNÍ
GroVia ONE, Wizard Uno Stay Dry (s Geffen Baby Super Absorber), Smart Bottoms Dream 2.0 (s noční vkládací plenkou Dream Overnight Insert), Thirsties Natural AIO

🌸 AIO PLENKY PADNOUCÍ MIMINKŮM OD 4,5 kg (s přihlédnutím k proporcím miminka)
AppleCheeks AIO, TotsBots EasyFit Star, bumGenius Elemental E3, bumGenius Freetime, Blueberry One Size Simplex


🌸 AIO PLENKY, KTERÉ LZE POUŽÍT JAKO NATAHOVACÍ
Blueberry Side Snap Simplex, GroVia Organic


Časté mýty, polopravdy a omyly o AIO plenách

1. AIO = KAPSOVÁ PLENA?

Kapsovou plenu nelze považovat za AIO. Kapsovka má zvlášť vkládací plenu, která se musí před každým nasazením plenky vložit dovnitř a před praním opět vyndat (a pak hledat mezi ostatními, když je vyperete), nesplňuje tedy základní podmínku AIO plen - vše v jednom, pohromadě v jednom kuse. Některé kapsové plenky mají zjednodušenou údržbu, protože se vkládací plenky samy v pračce uvolní (jako třeba Thirsties Pocket, nebo AppleCheeks Envelope). Stále je to ale DVOUDÍLNÝ PLENKOVÝ SYSTÉM, čili svrchňáčky potažené látkou s otvory na jednom/obou koncích + vkládací plena. S AIO to nemá nic společného, leda jednoduchost použití, když si kapsovku před použitím vycpete a složíte a připravíte na přebalovací pult :-)

2. AIO JE MÁLO SAVÁ?

AIO jsou savé různě, podle typu látky, ze keteré jsou ušité. Velmi záleží i na způsobu tkaní. ŽÁDNÁ AIO PLENKA ALE NENÍ MÁLO SAVÁ, naopak, jejich savost je srovnatelná s leckterými kalhotkovými plenkami. Některé jsou dokonce ještě savější a dají se tak použít bez potíží na noc (GroVia ONE). K AIO plenkám nemusíte pořizovat žádné vkládací plenky, jejich kapacita je připravena pro standardíní interval přebalení cca 2 hodiny (některé plenky i déle).

3. AIO NELZE POUŽÍT JAKO NOČNÍ PLENU?

AIO lze použít jako noční v postatě jakoukoliv, pokud dobře sedne. Některé z nich zvládnou noc bez dodatečné savé vrstvy. GroVia ONE je na noc přímo doporučovaná tisíci rodiči po celém světě, kteří jí vyzkoušeli (zakladatelka a majitelka GroVia s touto vlastností plenky vůbec nepočítala, upozornili jí na to sami spokojení rodiče).

A jaké AIO plenky na noc tedy vybrat?

Na noc můžete použít Thirsties Natural AIO (bez dovycpání), Smart Bottoms Dream 2.0 s noční vkládací plenkou, a případně Mother-ease Wizard Uno Stay Dry (s tenkým Super Absorberem od Geffen Baby - nezvedá plenku v profilu a plenka stále dobře těsní. Počítejte s tím, že takto vycpaná plenka bude brzo těsná, okolo 13 kg již může být malá a bude třeba vkládačku vyndat, aby plenka správně fungovala).

Nezapomínejte na jednu důležitou věc - všechny plenky (bez výjimky), pokud jsou nové, je třeba před první ostrou noční směnou opakovaně vyprat, a to minimálně 6 krát, některé i víc. Potřebují získat svou maximální savost.

Na noc nedoporučujeme používat dětská body, ale spíše overálky nebo pyžamka. Je to z toho důvodu, aby nedošlo ke stlačení plenky uprostřed mezi nožičkami a ta pak neprotekla kvůli otevřenému prostoru kolem stehýnka.
 
4. AIO JE NA DÍLY, které je třeba s plenkou dokoupit?

K AIO není třeba NIC dokupovat. K AIO nejsou třeba žádné přídavné díly, ať už vkládačky, náhradní vkládačky nebo svrchní kalhotky. Plena obsahuje vše, co pro přebalení potřebujete. Jediné, co můžete doplnit, je separační plenka :-)

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a