Skip to main content

Popálenina od amoniaku? To se nám nemůže stát!

Ptáte se, proč nám to praní v mýdle tolik (ne)leží na srdci. Odpověď je bohužel jednoduchá. Vídáme příliš mnoho zanesených plen, končících zdravotními problémy, od zarudnutí pokožky v plenkové oblasti, přes vyrážky až po olupující se puchýřky při popálení z uvolňujícího se amoniaku.

Jak si můžeme být jisté, že za to může zrovna zanesení pleny?

Díky naprosto jasnému důkazu. Po jejím vyčištění potíže VŽDY beze zbytku odezní a již se (při správné údržbě) NEVRÁTÍ.

Prvním příkladem budiž FLÍSOVÉ LEMOVÁNÍ SVRCHNÍCH KALHOTEK, konkrétně lemy kolem nožiček. Často na flís unikne moč, která na něm zaschne. Když se svrchňáčky mezi přebaleními jen vyvětrají, dostane se dráždivá močovina do kontaktu s pokožkou. Zarudnutí, které podrážděním vznikne, přesně kopíruje toto flísové lemování. Rodiče jej často zaměňují za reakci na flís, nebo mají pocit, že svrchní kalhotky otlačují. 

Reakce na flís existuje, je ale spíše vzácná. Jestli za reakci pokožky může zanesená plenka, nebo je to reakce na flís poznáte snadno - podráždění se v takovém případě bude objevovat i mimo plenkovou oblast, kde přijde pokožka do kontaktu s flísem (třeba rukávky u flísové mikiny apod.).

SVRCHNÍ KALHOTKY DOPORUČUJEME PRÁT VŽDY ZÁROVEŇ S OSTATNÍMI PLENAMI!!! Proč není dobré svrchňáčky nechávat "větrat" déle než dva dny? Močovina se již rozkládá a vznikající amoniak dráždí. Ve flísovem lemování se močovina usazuje snáz a ve větším množství, než v gumičkách, ale i tak je třeba svrchní kalhotky bez flísových lemů prát nejdéle ob den.

U zanesené pleny je situace trochu jiná. Popáleniny od amoniaku bývají rozsáhlejší a postupně se zhoršují, jak se plena zanáší čím dál víc. Při pokusech o její vyčištění dezinfekčními prostředky mohou zarudnutí na čas vyblednout, ale opakovaně se vrací.

Popálenina od amoniaku (zveřejněno se svolením maminky)

Proč zanáší zrovna mýdlo? Praní v mýdle je ošemetné, vzhledem k tomu, že mýdlo nemá dostatečné prací účinky a v tvrdé vodě se jeho aniontové tenzidy inaktivují, to znamená, že nepere vůbec. Aby nedocházelo k zanášení pleny, je třeba změkčit vodu a prací prostředek dobře vymáchat. Klasické prací prostředky mají vždy přesné dávkování, předepsané pro konkrétní množství prádla v pračce, jeho stupeň znečištění a tvrdost vody. Jejich složení je přesně stanovené na základě vědeckých studií, složením pracích prostředků se zabývá celý vědní obor. Vzhledem k tomu, že doma nemáme laboratoř, praním v mýdle nedosáhneme optimálního pracího účinku. 

Mýdlo je založeno na saponifikovaných tucích, obaluje vlákna a postupně vytvoří nepropustnou krustu, která zabraňuje průniku prášku do vláken a plena se nevypere. Celý prací proces je pak začarovaný kruh, ze kterého není úniku, pokud se nánosy tuku z pleny neodstraní. Uvnitř pleny se velmi daří bakteriím ze stolice, které rozkládají močovinu na amoniak. Ten pak způsobuje podráždění až popálení pokožky.

S tuky si neporadí kyselina citronová, ani bělidla, ani dezinfekční prostředky. Proto s tímto zanesením nepomohou perkarbonátové, citronové, ani octové lázně. Tuky efektivně odstraní komerční prací prostředky s účinnou směsí surfaktantů a enzymů, které tuky cíleně rozkládají a uvolňují z vláken. Počet pracích cyklů k tomu potřebných bude záviset na stupni zanesení pleny, většinou to bývá 5-10 za sebou jdoucích pracích cyklů s plnou dávkou prostředku (navýšenou s ohledem na tvrdost vody a silně znečištěné prádlo). 

Které prací prostředky zvolit? Ideálně SYPKÉ, přímo URČENÉ NA PRANÍ BAREVNÉHO PRÁDLA. Neobsahují bělidla, která narušují vlákna a PUL. Nenajdete v nich ani optické zjasňovače a jiné, zbytné látky, které se používají k vybělení. Potřebujeme čistou plenu, zářivá být nemusí. 

Jak poznat, že je plena zanesená a že hrozí podráždění pokožky? Je to překvapivě snadné. Vlastním nosem. Amoniak silně čpí již v malé koncentraci. Jeho přítomnost tak odhalíte spolehlivě. Plena zapáchá. 

Co je ještě normální a co ne? Močovina se rozkládá na amoniak nejdříve po 12 hodinách, v závislosti na podmínkách prostředí. Teplo rozkladné procesy urychluje, proto je dobré pleny skladovat v chladné místnosti. ČISTÉ pleny po načůrání NEZAPÁCHAJÍ. Můžete si doma udělat pokus. Nechte dítko načůrat na čistý malý ručník na ruce a nechte jej volně ležet. Uvidíte, za jak dlouho začne být cítit amoniakem. Tentýž den to nebude. 

V zanesené pleně začnou usazené bakterie pracovat ihned po načůrání a amoniak na sebe nenechá dlouho čekat. Plena dráždí pokožku a zapáchá.

Jak se zanesení vyvarovat? Perte pleny v klasickém pracím prostředku na barevné prádlo a ODMĚŘUJTE PŘESNĚ dávkování stanovené výrobcem, tedy s ohledem na množství prádla v pračce, na tvrdost vaší vody a na stupeň znečištění prádla - pleny jsou silně znečištěné prádlo a je třeba dávku odpovídajícím způsobem navýšit.

Nepoužívejte k praní plen mýdlo, ani prostředky mýdlo obsahující, NEMAJÍ DOSTATEČNOU PRACÍ ÚČINNOST a pleny zanášejí. Stejně tak vlákna zanesou i prací prostředky se surfaktanty získanými z přírodních tuků, jako je kokosový olej (Sodium Coco Sulphate - například v gelu Attitude).

PLENY SE ZANESOU i v případě, kdy je klasický prací prášek poddávkován a tudíž nemá dostatečné prací účinky. Totéž nastane, když je do pračky přilévána voda navíc - prášek bude velmi pěnit a nedostane se k vláknům. Jeho prací účinnost se sníží a pleny se nevyperou. V takovém případě je třeba upravit prací rutinu - vybrat pračce takový program, který odpovídá zaplnění bubnu a přidat plnou dávku pracího prostředku, bez dolévání vody.

O pračce a ideálním množství vody v ní jsme napsaly v článku "My se s tím moc nepereme".

Proč mýdlo není vhodné na praní plen si můžete přečíst v článku "Plena je záchod, aneb s mýdlem na ni nechoďte".

Potřebujete pomoci s údržbou plen? Nevíte si rady, jak plenky vyčistit? Jaký prací prostředek zvolit? Jaký program pračce nastavit, aby se vše dobře vypralo a vymáchalo? Napište nám!


Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a