Skip to main content

Proč, jak a kdy (ne)používat žlučové mýdlo, aneb jak na plenku skvrnitou

Žlučové mýdlo je skvělým pomocníkem k odstraňování skvrn, dočtete se porůznu v diskusích a poradnách.

Ono je. Je ale dobré vědět, kdy a jak jej použít, aby nenadělalo větší paseku než užitek.

Předně bychom měli pamatovat na to, že skvrna není biohazard. Je to barvivo, a to velmi kvalitní, když se udrží v plence zuby nehty několik pracích cyklů. 
Skvrna je kosmetická záležitost, se kterou se není třeba trápit, ani se jí speciálně věnovat, sama se totiž časem odporoučí (časem míněno 3-5 praní, v závislosti na odolnosti barviva).

Jestli ale máte neutuchající nutkání skvrnitou plenku čistit, žlučové mýdlo je to pravé, POKUD jsou vaše skvrnité plenky z přírodních materiálů.
Pokud ne, nastává problém. V takovém případě se zastavte a mýdlo uložte zpět do skříňky. Polyesterové materiály mýdlo nesnesou. Dojde téměř okamžitě k impregnaci. Plenka nesaje a vše stéká okolo a rovnou ven na oblečení.
Polyesterové materiály mají naštěstí tu výhodu, že na nich skvrny neulpívají a snadno se vyperou.

PROSÍM ZBYSTŘETE, pokud skvrny do pár praní samy nemizí a v plence jich postupem času přibývá. V tomto případě bude třeba vyměnit prací prášek, nebo změnit prací rutinu, případně obojí.

SKVRNY V PLENCE ZŮSTÁVAJÍ, KDYŽ:

• Je skladovaná v plenkovém koši déle, než dva dny
• Je praná v mýdle
• Je praná v eko prášku
• Je dávka pracího prostředku nedostatečná a pleny se nevyperou
• Nejsou pleny před hlavním pracím cyklem předvyprané/jsou pouze předeprané ve studené vodě a následně nevymáchané

Jak poznám impregnaci pleny?

Sníží se její savost a protéká. Můžete udělat jednoduchý test - na suchou plenu nalít trochu vody. Když se ihned vsákne, je vše v pořádku. Pokud stéká a na povrchu materiálu se tvoří kapičky, došlo k impregnaci. Odstraníte jí opakovaným praním v prášku bez mýdla.

Jak vyprat namydlené plenky, když mám v pračce mix plen z přírodních i polyesterových materiálů?

Vymáchejte je nejprve v ruce v teplé vodě, aby se mýdlo z plenky co nejvíce odstranilo. Pak je lze vyprat společně s ostatními plenkami.

Pomůže k odstranění skvrn vyvářka?

Určitě ano, stejně tak i slunění. Čtěte ale prosím doporučení výrobce ohledně maximální teploty praní. Většina tzv. moderních látkových plen se vyvářet nesmí, a to ani jednorázově. Vyvarujte se vyvářky plen s PUL laminací a gumičkami, došlo by k jejich zničení. Stejné doporučení platí i pro vystavení plen přímému slunečnímu záření - jeho vlivem dochází k poškození PUL laminace a dalších komponentů pleny. Plenky sušte raději ve stínu a nevystavujte vysokým teplotám.

Zcela jiný případ je vznik skvrn při předepírání nové plenky.

Pokud předepíráte novou plenku, jejíž materiál obsahuje velké množství vosků (vyskytují se přirozeně v biobavlně), plenka může po prvním vyprání vypadat takto:

Smart Bottoms Smart One 3.1 po prvním praní

Pokud perete v klasickém pracím prášku bez mýdla, s vosky si rychle poradí a vy budete moci plenku brzy používat, protože začne sát. Jestliže perete v mýdle nebo v mýdlových ořechách, nedočkáte se ani po desátém praní.

A rada na závěr?
Uložte žlučové mýdlo jednou pro vždy do skříňky a vyndejte jej na hodobóžovou košili vašeho drobečka, zamaštěnou obědem na pikniku, když už se na tu skvrnu pod límečkem nebudete moci dívat. Odevzdejte péči o plenky vaší pračce a kvalitnímu pracímu prášku.

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a