Skip to main content

Jak vzniklo All in Two a k čemu je dobré?

V Plenkotéce najdete několik systémů All in Two, výrobci je šijí jako ekonomičtější variantu ke svým AIO plenkám. Často jsou z totožných materiálů, jako AIO té které značky, rozdíl je především v tom, že savou část plenky lze oddělit od svrchní nepromokavé části - svrchních kalhotek. Ty lze mezi jednotlivými přebaleními pouze otřít a vyvětrat (pokud nejsou znečištěné), není třeba je prát tak často. V tom je jejich nesporná výhoda.

Thirsties Duo Cover & Duo Inserts

Mezi plenky All in Two, Ai2 ("dva v jednom") patří též Snap in One (SiO) a hybridní plenky (u těch je na výběr hned několik typově a tvarově odlišných vkládacích plen z různých materiálů, včetně kompostovatelných jednorázových vkládaček, které se používají se svrchními kalhotkami).

Skládají se vždy ze dvou částí - voděodolné svrchní části (svrchních kalhotek) a savé vnitřní plenky, které patří k sobě. Mohou se sepnout dohromady, většinou patentkami nebo vkládají volně do svrchňáčků - plenka tvoří jeden celek.

Wizard Duo Covers + Stay Dry Night Insert

Flexibilní a ekonomicky výhodný systém - k jedněm svrchňáčkům se pořizují většinou 3-4 savé vkládací plenky (kalhotky není třeba při každém přebalení prát, lze je používat opakovaně).

Ai2 Plenka připomíná systém All in One (AiO), velmi snadno se používá. Savé plenky ve svrchních kalhotkách drží na svém místě a neposouvají se. Nasazují se naráz, v jednom kroku, obdobně jako AIO plenky. Možnost oddělit plenky od sebe urychluje schnutí.

Too Smart Cover 2.0 & Flats od Smart Bottoms

Jak se v All in Two systémech orientovat?

Řekněte si nejprve, co od plenky očekáváte. Vysokou savost a štíhlé balení? Stay dry materiál pro ekzematickou citlivou pokožku? Investujete raději do jednoho systému od jedné značky, nebo byste rádi kombinovali třeba dva různé, a využili jejich předností naplno?
 
Žádná plenka nevyhovuje univerzálně všem dětem, ve všech situacích a za všech okolností. Proto je dobré si říci, kdy plenku nejvíce využijeme. Na ven, nebo jen na doma? Na den, nebo i na noc?

Wizard Duo XL od Mother ease

PÁR ZÁKLADNÍCH INFORMACÍ O JEDNOTLIVÝCH AI2:

Pokud preferujete vysokou savost a spolehlivost, zvolte Thirsties Duo Wrap + Duo Inserts. Svrchňáčky mají dvojité gumičky a jsou univerzální, můžete je bez obav použít na kteroukoliv jinou savou plenku. Duo Inserts jsou nejsavější vkládací plenečky, co znám. Tenké, štíhlé, pohodlné, ze směsi konopí a biobavlny. Do svrchňáčků se volně položí. Pokud potřebujete rycheschnoucí variantu, Stay Dry Insert má vrchní plenečku z mikrovlákna. Udrží zadeček v suchu a vlhkost rychle odvádí do spodní konopné plenky. Je třeba počítat s několikerým vypráním plenky před prvním použitím, aby byla savost dostatečná.
 
Thirsties Duo Cover & Duo Inserts

Spolehlivé a velmi savé jsou Wizard Duo Cover + Inserts, je to klasický SIO systém (Snap-In-One). Do svrchních kalhotek se vkládačky vepnou patentkami. Tento systém je unikátní v tom, že naprosto kopíruje AIO plenku Wizard Uno. Vkládací plenky mají v porovnání s AIO víc gumiček, aby udržely vaječinu a nebylo třeba svrchňáčky tak často měnit i u miminka. Můžete vybírat bavlněné, bambusové, nebo stay dry. Svrchňáčky kvůli patentkám nejsou doporučovány na jiné plenky, aby patentky neotlačovaly. Wizard Duo systém má i variantu pro látkování v noci, plenka je velmi savá a nepotřebuje dovycpávat. Wizard Duo plenky není třeba před prvním použitím předepírat, sají již po prvním vyprání.
 
Wizard Duo Cover & Stay Dry Night Insert

Vkládací plenky hybridního systému Flip se také pouze vloží do svrchňáčků, biobavlněná je ze stejného materiálu, jako slavná bumGenius Elemental. Je šitá z jedné vrstvy biobavlny, jako obdélník. Poskládá se velmi snadno na jakoukoli velikost, rychle schne a je velmi jemná.

Flip Cover & Organic Daytime Insert

Stay Dry vkládací plenky jsou tenoučké, mají na svém povrchu suede, vynikající stay dry materiál, který odpuzuje nečistoty, nežmolkuje a zůstává jemný a suchý. Stejný materiál se velmi osvědčil u AIO plenky bumGenius Freetime. Také velmi rychle schnou.

Flip Cover & Stay Dry Insert

Noční varianta je silný biobavlněný prefold, který se pouze přeloží na třetiny a vloží do kalhotek. Dá se využít i jako denní plenka, pokud potřebujete opravdu vysokou savost. Počítejte s delším schnutím, kvůli silnější vrstvě biobavlny.

Flip Organic Night Time Insert

GroVia Hybrid je nejštíhlejší z našich Ai2 systémů, nejužší mezi nožičkami. Svrchňáčky jsou potažené jemnou síťkou, která se velmi dobře udržuje, odpuzuje nečistoty a dobře se i vyvětrá. Tato síťka je naprostý unikát, svrchňáčky díky ní pleku zafixují na svém místě, že se ani nepohne. Jsou proto skvělé i s prefoldy a čtvercovkami na rovný sklad, plenka v nich drží jako přibitá.

GroVia Shell & Smart Bottoms Flat Medium

Vpínací plenky Soaker Pads jsou na výběr dvoje, mikrovláknová rychle schne, udrží zadeček v suchu, ale méně saje. Biobavlněná je tenčí, mnohem více savá, ale je třeba jí hodněkrát předeprat před prvním použitím, než začne sát tak, jak má. Od roku věku dítěte však bude třeba k plenkám přidat savou plenečku, ideální jsou originální tenké vkládací plenky GroVia - jsou úzké, tenké a perfektně padnou.

GroVia Shell & Organic Cotton Soaker Pad & Geffen Baby Newborn Super Absorber
 
Smart Bottoms vytvořili alternativu ke svým AIO plenkám v podobě svrchních kalhotek Too Smart Cover a vkládací plenky Too Smart Insert. Celé balení je velmi štíhlé a úzké, biobavlněná plenečka je z totožného materiálu, jako AIO plenka Smart One 3.1. Je dlouhá, lze jí poskládat podle potřeby. Měkká a velmi savá.  Svrchňáčky jsou nižší v sedu, nemusí dobře sedět větším dětem s buclatějšími stehýnky. Too Smart Cover nejsou určeny pro kalhotové plenky, nejsou dostatečně objemné, aby je překryly. Pokud do nich plánujete používat jen štíhlé a tenké plenky, budou fungovat skvěle. Vkládací plenku je třeba před prvním použitím také hodněkrát předeprat, aby dobře sála.

Pro Smartflats a Smartfold inovovali Smart Bottoms své svrchní kalhotky a vytvořili v podstatě zcela nový Too Smart Cover 2.0. Mají střih podobný svrchňáčku Flip a jsou mnhlem prostornější. Vejde se do nich jakákoliv savá plenka, včetně objemnějších kalhotovek. Jsou měkké a díky jemným gumičkám neotlačují a jsou velmi pohodlné. Flats a Smartfold jsou tenké, velice savé a neskutečně variabilní. Využijete je jako vkládačky do Ai2, nebo výplň do kapsovek, které savostí vydrží i větším dětem.
 
Too Smart Cover 2.0 & Too Smart Insert

Too Smart Cover 2.0 & Flat od Smart Bottoms

All in Two systém od AppleCheeks je naprosto unikátní. Funguje totiž i jako kapsová plenka. Vyberete si podle momentální situace, která varianta bude pro miminko výhodnější. Svrchní kalhotky Envelope Cover získaly své jméno díky charakteristickému obálkovému balení vkládací savé plenky. Svrchňáček je uvnitř zcela pokrytý tenkou vrstvou hebkého mikroflísu, který je v prostřední části kalhotek otevřený, savá plenka se proto skutečně dovnitř vkládá jako do obálky. Výhodou tohoto uspořádání je, že se vkládačka v pračce sama uvolní a není třeba plenku před vypráním nijak připravovat, jak to u kapsovek bývá. Druhou možností je ponechat vkládací savou plenku navrchu, volně položenou na svrchňáček.

AppleCheeks Envelope Cover & Smart Bottoms Flat & Geffen Baby High Absorber

Do svrchňáčku Envelope můžete vložit prakticky jakoukoliv savou plenku, pokud vsadíte na originální 2ply a 3plyvkládačky od AppleCheeks z hebké a nadýchané bambusové viskózy, neuděláte chybu. Jsou vysoce savé a rychle schnou. Využijete je tak s kterýmkoliv jiným AI2 systémem.

TotsBots PeeNut je z uvedených Ai2 systémů nejvíce objemný, pokud použijete obě plenky naráz. Pro malá miminka je to zbytečné, ale jedna plenka sama o sobě saje bohužel málo -pro děti od půl roku bude třeba savost doplnit, pod větší plenečku jsme vkládali štíhlé a tenké absorbery, které celému balení ubraly na objemu. Obě plenky se sepnou bohužel tak, že není jednoduše možné upravit savost pro kloučky v předu plenky. Použitý materiál - bambus - je kombinovaný s polyesterem a to bohužel zapříčiňuje, že plenka v porovnání s ostatními Ai2 systémy saje spíše průměrně. Svrchňáčky jsou pohodlné, měkké, dají se přetáhnout i přes Bamboozle plenku. Přes objemnější kalhotovky by již nemusely dobře dolehnout okolo nožiček.

PeeNut Pad od TotsBots

KTERÉ Ai2 systémy MOHU NAVZÁJEM KOMBINOVAT?

Thirsties Duo + Flip Hybrid + AppleCheeks Envelope. Svrchňáčky mají obdobnou šířku a vkládačky všech tří systémů padnou jako ulité jak do Thirsties Duo Wrap, Flip Cover i Envelope Cover.
 
KTERÉ ČÁSTI Ai2 systémů LZE VYUŽÍT I S JINÝMI PLENKAMI?

GroVia Shell svrchňáčky + prefoldy jakékoliv značky. Jen pozor na velikost, batolecí GroVia Prefold o velikosti 4 už potřebuje XL svrchní kalhotky.
 
Thirsties Duo Wrap jsou velmi univerzální, obejmou jakoukoli savou plenku. Totéž Flip Cover, ale pozor na objemné kalhotovky, nemusely by jim stačit.
 
Původní verzi Too Smart Cover využijete pouze s tenkou savou plenkou. Zato vkládačka Too Smart Insert se vejde pohodlně všude. Nový Too Smart Cover 2.0 lze kombinovat s jakoukoli savou plenkou, včetně objemnějších kalhotovek. Stejně univerzální jsou i Flats a Smartfold od Smart Bottoms, lze je volně kombinovat i s AIO plenkami (velikost Small a Medium, velikost Large je spíše jako noční varianta, samostatně do svrchňáčků)

ApleCheeks Envelope i vkládací plenky lze volně kombinovat s jakýmkoliv Ai2 systémem. Jsou přizpůsobivé a univerzální.
 
TotsBots PeeNut svrchňáčky + jakékoliv savé plenky (s výjimkou objemných kalhotovek, které neobejmou).

Jednorázové vkládací plenky GroVia Biosoaker a Flip můžete vzít na dovolenou, nebo všude tam, kde je obtížné plenky vyprat. Kombinovat je můžete se svrchňáčky všech značek. Po použití je lze ponechat bez obav svému osudu v kompostu (plenky, ne svrchňáčky :-)).

AppleCheeks Envelope All in Two & 2ply insert & booster

Abychom to shrnuli, systémy All in two jsou nejekonomičtější, nejúspornější a nejuniverzálnější variantou plenkování.

Vytvořte si váš vlastní All in Two systém, který bude přesně vyhovovat potřebám vašim i vašeho děťátka. 

Pokud potřebujete poradit, obraťte se na nás, rádi s výběrem pomůžeme!

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a