Skip to main content

Jak (ne)prát svrchní kalhotky

Svrchňáčky má ve výbavě skoro každý, kdo používá látkové pleny. Někdo je využívá denně, někdo jen příležitostně. Jak ale rozumět doporučení, že je není nutné prát tak často, protože je lze po každém přebalení jen vyvětrat a použít opakovaně, pokud nejsou znečištěné stolicí?


Předně je třeba si říci, že nejsou svrchní jako svrchní. Některé mají celistvou vrstvu laminace, kterou lze otřít, některé mají vnitřek z části pokrytý látkou (jako třeba Pop-In svrchní z jejich All in Two systému, nebo GroVia Shell s jejich legendární síťkou), některé mají gumičky lemované flísem, jiné zase nylonem, nebo mají gumičky obnažené. Je důležité si uvědomit, že ABYCHOM MOHLI SVRCHNÍ KALHOTKY OPAKOVANĚ POUŽÍT BEZ VYPRÁNÍ, NESMÍ OBSAHOVAT SAVÉ MATERIÁLY. 

Jakmile jsou součástí svrchňáčků savé materiály jako flís nebo je jejich PUL potažený látkou (byť z polyesteru a třeba jen částečně), je třeba se k nim chovat jako ke kapsové plence - tedy je PO KAŽDÉM PŘEBALENÍ VYPRAT. Je to z toho důvodu, že jakýkoliv savý materiál absorbuje moč a nelze jej jen otřít a nechat "vyvětrat" = tedy oschnout a použít znovu. 

STAČÍ I MALÉ NAVLHNUTÍ, které například u flísu lze odhalit těžko, protože poměrně rychle oschne. Moč se v savém materiálu usazuje a při opakovaném používání svrchních kalhotek bez vyprání dochází k podráždění oblasti kůže v místech, kde se savý materiál dotýká. V případě lemování flísem jsou to zarudlé proužky v oblasti stehýnek a třísel, které nejprve připomínají otlačeninu. Narozdíl od klasické otlačeniny, která do 15 minut zmizí, se toto zarudnutí do pár hodin začne olupovat. Je to POPÁLENINA OD AMONIAKU, který vznikl rozkladem močoviny ve flísu. Při špatné prací rutině a praní v mýdle (a pracích prostředcích mýdlo obsahujících) se navíc ze svrchních kalhotek nevypere, popáleniny se objevují neustále a stav kůže se zhoršuje.

Popálenina od zaneseného flísového lemování (zveřejněno se souhlasem maminky).
Oblast pod flísovým lemem je nejprve zarudlá a vypadá jako otlačenina, ale nemizí, a po pár hodinách se začne kůže olupovat.

Co dělat, když svrchní obsahují savé materiály? 

Prát je po každém přebalení. Aby bylo možné používat takovéto svrchní opakovaně, bylo by třeba zamezit kontaktu savých částí svrchňáčků s močí. V případě GroVia Shell je za tímto účelem přidána do vpínací plenky PUL vrstva, která zabrání prosáknutí moči až na síťku, která je vodoodpudivá a nenasákne. V případě flísu a flísových lemů je jediná možná cesta - impregnace. Ale tady se dostáváme na tenký led. Naimpregnovat flís lze mýdlem a praní v mýdle je nedostatečné a pro praní plen nevhodné.  
Pokud se mají takovéto svrchní kalhotky udržet v čistotě, je třeba je prát v klasickém prášku bez mýdla po každém použití, a počtat také s tím, že nenaimpregnovaný flís saje jako houba a bude převádět vlhkost z plenky ven.

A jak naložit se svrchními kalhotkami, které savé materiály neobsahují? 

Po použití je třeba zkontrolovat gumičky, jestli nejsou mokré nebo navlhlé od moči. Pokud ano, je třeba je vyprat. Když ne, je možné svrchní vyvětrat (případně opatrně otřít laminaci) a použít při příštím přebalení. I tak je ale potřeba SVRCHNÍ KALHOTKY VYPRAT NEJPOZDĚJI S OSTATNÍMI PLENKAMI. Rozhodně nečekejte týden, nebo dokonce déle! Moč se tak jako tak v laminaci a v gumičkách bude usazovat, v balení dochází často i ke kondenzaci, když je plenka již z převážné části saturovaná. Znečištění svrchňáčků tak není možné se vyhnout! PERTE JE NEJDÉLE OB DEN S OSTATNÍMI PLENKAMI.

A co svrchní klahotky, které se používají v noci?

Noční svrchňáčky podstupují největší zátěž. Jsou nasazené dlouho a moč se k nim dostane vždy. Proto je nutné je PRÁT PO KAŽDÉM PŘEBALENÍ.

Co dělat, když jsou již svrchňáčky zanesené?

Je to stejné jako se zanesenými plenkami - opakovaně prát v klasickém pracím prostředku určeném na barevné prádlo bez mýdla (jako je Denkmit Colorwashmittel nebo Ariel Color Aqua Puder), dokud se nevyčistí. Polyesterové materiály jdou vyprat hůře než přírodní vlákna a velmi snadno se zanášejí. Je tak třeba jejich péči věnovat zvláštní pozornost.

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a