Skip to main content

Mýdlová opera aneb co a jak prát s mýdlem

Pojďme se spolu tentokrát podívat na to, co a jak prát s mýdlem a mýdlovými prostředky. Je to od nás nečekané? Ne tak docela. Uděláme si nejdříve takové malé srovnání.

Mýdlo je účinný prostředek na mytí rukou. Funguje na principu tvorby pěny a následného zachytávání nečistot a bacilů do této pěny, za současného důkladného mechanického drhnutí pokožky. Nezbytným předpokladem odstranění špíny je také řádný oplach pěny značným množstvím vody. 

Abychom splnili tyto podmínky při praní, bylo by třeba pořídit valchu a necky.

Dnešní "moderní" pračky již nenapouští plný buben vody, jak tomu bylo dříve např. u legendárních Tatramatek. Vzhledem k úsporám vody a energie na ohřev se pračky spokojí S POUHÝM NAMOČENÍM, ZVLHČENÍM PRÁDLA. A v tu chvíli jste namydlení. Protože mýdlo nemá šanci využít schopnost sveho jediného pěnivého aniontového tenzidu - často se totiž ani nerozpustí, natož aby pěnilo a splnilo svůj úkol, totiž navázat špínu z vašeho prádla.

Dobrá, nalijeme do pračky vodu, říkáte si.

Tento postup má svá ale. Ne všechny pračky se dají takto oblafnout. Kontrolují objem vody tlakovými senzory, které přebytečnou vodu následně vypustí. Když se vám podaří x litrů vody navíc v bubnu v hlavním praní udržet, pračce VÝRAZNĚ ROSTE SPOTŘEBA ENERGIE na její ohřev. Nehledě na to, že se může tímto postupem rozbít. 

Ale já mám novou pračku, která napouští hodně vody! Říkáte nám.

Žádná moderní pračka nenapouští tolik vody, aby bylo prádlo při praní PONOŘENÉ. A to mýdlo pro svou správnou funkci vyžaduje.

Dalším úskalím praní s mýdlem je tvrdost vody. MÝDLO VYŽADUJE VODU MĚKKOU. Když není měkká, dochází k DEAKTIVACI aniontového tenzidu a prací schopnost mýdla se ještě sníží.

Problematické je i samotné fungování onoho aniontového tenzidu, který, jak jsme si vysvětlili na začátku, vytváří potřebnou pěnu a smývá povrchovou špínu. Do hloubky vláken se nedostane a prádlo tak není vyprané důkladně. Z tohoto důvodu NENÍ MÝDLO, ANI PRACÍ PROSTŘEDKY ZALOŽENÉ NA MÝDLE, VHODNÉ NA SILNĚ ZNEČIŠTĚNÉ PRÁDLO.

Při silném znečištění je nutné do hlavního praní přidat ENZYMY, které narušují vazby v tucích a bílkovinách a tím umožňují tenzidům lépe dokonat svou práci.

Co a jak tedy prát s mýdlem?

Předně je třeba říci jednu důležitou věc. Mýdlo odstraní pouze povrchovou špínu, není vhodné na zvrstvené materiály. Jestli jste se rozhodli jít touto cestou, bude třeba tomu přizpůsobit vaší plenkovou výbavu a POŘÍDIT VÝHRADNĚ ČTVERCOVÉ PLENY. Kromě toho, že je materiál tenký a prostupný, lze tyto plenky opakovaně vyvařovat, což je nutné, vzhledem k odstraňování tukových usazenin, kterými mýdlo obaluje vlákna. 

Kromě mýdla ještě budete potřebovat:
1. Spoustu vody
2. Žlučové mýdlo
3. Změkčovač vody, jestliže nemáte vodu měkkou

Po každém přebalení je nutné plenu zbavit všech nečistot (moči a stolice), aby se neusadily do vláken. Tedy vymáchat v ruce v TEPLÉ vodě, případně namydlit žlučovým mýdlem (nenechávejte jej působit déle, než 15 minut, aby se enzymy nepustily i do vláken). Důkladně vyždímané pleny se pak skladují do dalšího praní v otevřeném, dobře odvětraném koši. Pleny perte nejdéle do 24 hodin!!! Počítejte s tím, že mýdlo nemá dostatečnou prací účinnost a s usazeným amoniakem si neporadí.

Před hlavním praním všechny pleny řádně namydlete žlučovým mýdlem, přidejte změkčovač vody (jestliže nemáte vodu měkkou), přidejte plnou dávku mýdlového pracího prostředku podle doporučení výrobce (s ohledem na množství prádla v pračce) a spusťte hlavní program. Nutnou podmínkou je napuštění velkého objemu vody, ve které budou pleny zatopené. Jestli vaše pračka tolik vody nenapustí, není vhodná pro praní s mýdlem. Doléváním vody můžete přetížit buben a pračka se může rozbít!!!

ČISTÉ pleny pravidelně vyvařujte (ideálně 5-10 minut klokotem v prádelním hrnci na plotně, pračka nedosahuje požadovanou teplotu 100°C), abyste odstranili usazeniny mýdla a bakterií.

Jestliže se rozhodnete prát moderní látkové pleny (s výjimkou plen čtvercových) v mýdle nebo mýdlových prostředcích, bude třeba se smířit s tím, že se nevyčistí dobře do hloubky, budou se zanášet a postupně přestanou fungovat. Budou často protékat kvůli snížené savosti a budou zapáchat, mnohdy ihned po načůrání, nebo dokonce po vytažení z pračky. Nedostatečné vyčištění plen urychlí jejich degradaci. 

Rádi byste se dozvěděli víc? Podívejte se na další články, ve kterých se tomuto tématu věnujeme:



Copyright © 2022 Hana Hanzlíková, plenkoteka.cz


Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a