Skip to main content

Jak správně vybrat noční plenku?

Doporučíte mi prosím nějakou plenku, co zvládne celou noc? Já už nechci kupovat ty papírové!

...Přes den to jde a v noci ne? Kdepak. Zvládnout lze obojí!

Noční látková plena je tak trochu strašák. V představách visí obrovská koule materiálu a miminko ležící kvůli ní "z kopce" hlavou dolů. Ono to tak bylo. Dřív. Jak se říká, teď už je jiná doba a tady to platí dvojnásob.

Plenky vhodné pro použití v noci tvoří samostatnou kapitolu látkových plen - jsou na ně kladeny vysoké nároky.

Plenka musí být extra savá, aby vydržela celou noc bez přebalení (za předpokladu, že do ní nepřijde bobek :-)), neměla by být moc objemná (aby se miminku pohodlně leželo), materiál by měl být měkký a přitom odolný (tyto plenky musí vydržet největší zátěž - močovina je agresivní a na látku působí rozkladně). Také by měla plenka uschnout za přijatelnou dobu. Skoro nemožné, říkáte si?

Zkuste Wizard Duo od Mother-ease s noční vkládací plenkou! Je jemná a nadýchaná, jako polštářek! Děťátko bude celou noc jako na obláčku a hlavně v suchu! Plenka není objemná, hodně saje a velmi rychle schne. Hotový zázrak! :-) Pro větší děti okolo 14-15 kg zvolte raději velikost XL, bude pohodlnější a vydrží do úplného odplenkování.

 Když jsem tuto plenu držela prvně v ruce, napadlo mě, že to je plena, kterou bych si vybrala, kdybych byla mimčo já. Zkuste si někdy na holé břicho, jak hrubé jsou plenky, co miminku někdy dáváme... :-D

Jestli u vás doma zvítězily na plné čáře plenky vše v jednom, zkuste GroVia O.N.E.! Na AIO plenku je neuvěřitelně savá a je na ní spolehnutí. Jen na ní nespěchejte a dejte jí čas, aby získala svou maximální savost, je třeba jí nejméně 6 krát vyprat. GroVia O.N.E. je nejsavější AIO plena vůbec. Pro větší děti je k nezaplacení i na delší procházky (nejvíce oceníte v zimě, kdy se interval přebalování může velmi protáhnout). Urdží mimi v suchu a ještě je s ní minimum práce.

Některé AIO plenky mají pro použití v noci speciální vkládačku - takovým příkladem je Dream 2.0 plenka od Smart Bottoms. Vkládačka zvýší savost plenky a ochrání pokožku před vlhkostí díky vrstvě z mikroflísu.


Bezvadná plenka na bleskové přebalení v noci je kapsovka od Thirsties - díky suchým zipům nebude třeba rozsvěcet, abyste viděli na patentky :-D a její zcela přírodní materiál je velmi savý + když přidáte geffen absorber, budete mít skvělého štíhlého nočního savce. Nezapomeňte do plenky dát stay dry vrstvu (ideálně flísovou separačku), aby byla pokožka miminka v suchu.


Pokud se vaše dítko rozhodlo, že největší porce čůrání je vhodné vypouštět přes noc, můžete zvolit i dvoudílný systém: svrchní nepromokavé kalhotky + savá látková kalhotková plenka. Je to nejspolehlivější systém přebalování. Příkladem může být kalhotková plenka Sandy's, nebo Bamboozle + svrchní kalhotky Thirsties Duo Cover, nebo Air Flow od Mother-ease. Pro miminka a menší děti, které v noci ještě tolik nečůrají, postačí kalhotovky tak, jak jsou. Pro velké učůránky přidejte do balení ještě vkládací savou plenečku, co nejtenčí, aby zbytečně nezvětšovala objem látky na zadečku. Nejtenčí a nejsavější vkládačky na světě jsou Geffen Baby Absorbers ;-)

V nabídce pro vás máme několik typů kalhotkových plen. Počítejte s tím, že všechny potřebují přes sebe svrchní kalhotky a všechny (bez výjimky) bude třeba pro větší děti na noc takzvaně dovycpat, tj. přidat vkládací savou plenečku.

Jaké svrchňáčky jsou přes kalhotkové plenky na noc nejlepší?

Jednoznačně Air Flow od Mother ease. Pokryjí všechny typy kalhotovek. Jsou nejprodyšnější, nejměkčí a skvěle se přizpůsobí. Bezvadně poslouží také svrchňáčky Too Smart Cover 2.0 od Smart Bottoms a Duo Cover od Thirsties.

Čím noční plenku dovycpávat, aneb jakou vkládačku vybrat?

Co nejtenčí a nejsavější. Oba tyto požadavky nejlépe splňují Geffen Baby Absorbers. Vyberte si z několika různých typů, pro noční plenečky budou nejvíce savé Super Absorbery. Bezvadně sají také vkládací plenečky Sandys Inserts, pokud vyberete verzi se stay-dry povrchem, nemusíte ani použít flísovou separačku.

Co když noční pleny neuschnou a já nemám co použít?

Vždy se dá najít záložní varianta. Přidejte savou vkládací plenku vaší oblíbené kapsovce a poslouží určitě také dobře. Totéž lze udělat s jakoukoliv kalhotkovou plenkou.

Aby kapsovka neprotekla, musí opravdu dobře sednout kolem nožiček i v pase. Platí to zejména v případě kapsovek s dotykovou vrstvou z flísu. Flís zpomaluje vsakování do plenky a když mimi čůrá velké dávky a ještě ke všemu umí dobře mířit (kluci), je na protečení zaděláno. Na noc tedy zvolte kapsovku, které věříte a máte s ní zkušenost i na denní spánek.

Zcela jiný kalibr je ovšem kapsovka od Thirsties. Savá část plenky je z čistě přírodních materiálů a je opravdu velký savec. Pokud má ale vaše dítko sklony k ekzémům a vyrážkám, nebo se budí kvůli vlhku v plence, přidejte ještě flísovou separační plenku jako stay dry bariéru.

AIO pleny na noc moc vhodné nejsou většinou proto, že je nelze tak dobře dovycpat, jako jiné typy plen. Některé AIO plenky ale jako noční použít lze. Kromě GroVia ONE také Wizard Uno Stay dry a Organic, pokud jim dodáte vkládací plenku - ideální jsou tenoučké Geffen Absorbers (Super Absorber, případně Super Plus), nebo pak originální mikrovláknové Wizard boosters. Pro milovníky přírodních materiálů mají Mother ease vkládací plenky Sandys, velikost S je shodná s Wizard booster o velikosti Large.

U novorozeňátek postačí na noc i poskládaná čtvercová plenka s tenkou savou vkládačkou, jakou je třeba Geffen Super Absorber Newborn.

Od kdy je dobré miminku noční plenku pořídit?

Až zjistíte, že vaše běžné denní plenky na noc nestačí. To znamená, až začnou v noci protékat. My jsme s úspěchem do 8 měsíců věku naší dcerky používali kapsovku bumGenius. Pro novorozená miminka stačí maličké AIO plenky, Wizard Uno Newborn udělá fantastickou službu. Na noc lze použít i čtvercové plenky doplněné savými vkládačkami, ideální jsou opět tenké Geffen Absorbery, aby miminko nemělo na zadečku moc velký balík. Dejte jen pozor, aby svrchní kalhotky dobře sedly, na nich visí spolehlivost celého balení.

Pokud jste pořídili na noc GroVia ONE a miminko je na ní ještě malé, vyndejte obě savá jádra a používejte plenku jen tak, samotnou, případně s menší vkládačkou. Jestli máte doma Geffen Newborn, neváhejte ho použít místo ní :-).

A co s noční plenkou ráno?

Ideálně ihned vymáchat v ruce v teplé vodě a vyprat co nejdříve s ostatními plenkami. Proč je dobré plenku ráno vymáchat? Vymácháním v teplé vodě se z ní odstraní téměř všechny čůránky a ty se pak nebudou přes den rozkládat a ničit plenku vznikajícím čpavkem (nehledě na nepříjemný odér linoucí se z vašeho plenkového koše).

A co když je dítko přes den bez plen a nemám tak plenku s čím vyprat?

To není vůbec problém, noční plenku ráno co nejdříve NĚKOLIKRÁT vymáchejte (a pozor, to je důležité) V TEPLÉ VODĚ. Je třeba z ní čůránky odstranit co nejvíc, pokud možno zcela a v teplé vodě se snadněji vymáchají. Vyždímanou plenku pak skladujte v nepromokavém pytli (třeba v malém nepromokavém plenkovém pytli s PUL vrstvou, který jste nosili spolu s plenkami na ven) a vyperte třeba s ručníky nebo utěrkami na 60 °C. Pokud nemáte v plánu prát zrovna žádné prádlo na 60 stupňů, vyperte plenku na 40, pro jednou se nic nestane a bude připravena na další použití. Pokud plenku vyperete na 60 stupňů alespoň jednou za čas (třeba dvakrát do týdne), bude to zcela dostačující.

Pár doporučení na závěr:

Nezapomínejte na jednu důležitou věc - všechny plenky (bez výjimky), pokud jsou nové, je třeba před první ostrou noční směnou opakovaně vyprat, a to minimálně 6 krát, některé i víc. Potřebují získat svou maximální savost.

Na noc nedoporučujeme používat dětská body, ale spíše overálky nebo pyžamka. Je to z toho důvodu, aby nedošlo ke stlačení plenky uprostřed mezi nožičkami a ta pak neprotekla kvůli otevřenému prostoru kolem stehýnka.

Plenku se stay dry vrstvou a separační plenky z flísu NEPERTE V MÝDLE, ani v PRÁŠKU OBSAHUJÍCÍM MÝDLO, naimpregnovaly by se a plenka přestane sát.

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a