Skip to main content

Barevný svět AIO, aneb co přesně je to VŠE v jednom

AIO systémy jsou bezpochyby vymožeností a komfortem moderního látkového plenkování. Jednoduché na údržbu, vše v jednom, dáte na dítě a můžete frčet. Nepřeberné množství značek a vzorů, tvarů a materiálů. 
Co ale opravdu je VŠE v jednom? Jak poznat, zda plena bude dobře sedět, sát, fungovat a vydrží vám do odplenkování?

Blueberry Simplex Organic

Připravili jsme si pro vás pár tipů a další mini sérii, kdy představíme jednotlivé pleny s jejich výhodami a nešvary.

AppleCheeks, Thirsties, Smart Bottoms, Blueberry, bumGenius

1. Gumičky

Kvalitní, robustní gumičky jsou základem dobré pleny. Jejich šířka a způsob zpracování se bude lišit od výrobce k výrobci, ale všeobecně platí následující:
  • Gumičky by měly mít šířku odpovídající množství materiálu v plence. Plena nejsou trenky a gumičky musí udržet veškerý materiál plus cokoli, co vaše dítě do pleny naservíruje, což znamená mnohokrát dobrých 300 ml, ne-li více.
Dream 2.0 od Smart Bottoms
  • Kvalitní gumičky pruží, když je natáhnete, ale neprověsí se pod váhou pleny.
Thirsties Natural AIO
  • Stěžejní je i zakončení gumiček. Neměly by se protáčet a látka kolem nich by po dostatečném předeprání měla odpovídat délce gumiček v napnutém stavu. Protáčející se gumičky a nadbytečná látka znamenají jediné: plena bude protékat.
Zakončení gumičky u GroVia Organic AIO


2. Materiál

Všeobecně platí, že méně je více a kvalita předčí kvantitu. Dobrá AIO musí být savá, ale zároveň relativně tenká, aby se mohla uzpůsobit proporcím a věku dítka. Kvalitní materiál je proto základem každé úspěšné AIO. Ne všechny způsoby tkaní jsou si rovny a mají vliv na to, jak plena bude sát. 
U přírodních materiálů je dobré zvolit žerzej ať už čistě bavlněný nebo s příměsí konopí. Kromě savosti a schopnosti rychle rozvádět tekutinu, je ideální díky pružnosti, poddajnosti a trvanlivosti. Další výhodou je, že se nekrčí.

Konopný žerzej ve Smart Bottoms Dream 2.0

Odzvoněno je materiálům s mřížkami a froté, jejichž největším problémem je pomalá absorpce a rychlé opotřebování materiálu při opakovaném praní. Froté je navíc méně prodyšné, což může být na překážku v létě.

Pokud volíte bambus, dejte přednost viskóze, která je sice nákladnější, ale odvděčí se vám vynikající savostí, rychlým schnutím a prodyšností. Věděli jste, že bambus je méně náchylný k zápachu a hromadění bakterií?

Bavlna v Blueberry Side Snap Simplex

3. Střih

Klasické a časem a dětmi prověřené AIO se střihem moc neliší. Už od pohledu poznáte, jestli se plena bude dobře nasazovat a bude sedět.

Přední a zadní díl pleny by měly mít přibližně stejnou délku a přední panel by měl pohodlně obepnout bříško. Gumičky na zádech jsou klíčové. Měly by být dostatečně pružné a po celé délce zad. Ze zkušenosti můžeme říci, že robustnější gumičky jako mají Smart Bottoms nebo Grovia, bezpečně podrží každou nálož, aniž by tlačily.

Zadní díl plenky AppleCheeks AIO s jemnou, pružnou gumičkou

Dobře navržená plena sedí většině dětí, dá se pohodlně zmenšit a opravdu poroste s vaším dítětem.
Suché zipy jsou v tomto ohledu lepší než patentky, protože se lépe přizpůsobí měnícím se proporcím ratolesti, ale i patentky mají své nesporné výhody. 
Jak suché zipy, tak patentky, by měly být umístěny s dostatečným odstupem od bříška, aby netlačily a neškrábaly. Pokud jsou naopak moc dole, plena se bude nahoře protáčet.

Smart Bottoms Dream 2.0

Stejně jako u gumiček, kvalita zipů a patentek je velmi důležitá. Dvojitá řada patentek zajistí lepší manipulaci při nasazovaní a umožní vám plenu pěkně vyrovnat přes bříško a upravit kolem nožiček. Patentky můžete totiž zapnout nejen svisle pod sebou, ale zapnutí lze vychýlit křížem podle potřeby. Upravíte tak snadno velikost kolem bříška i dotáhnete otvory pro nožičky.
Některé značky mají boční, stabilizační patentky, které dále usnadňují nasazení.

4. Vkládačky

I tady platí, méně je více. Dva metry vkládaček a extra vkládačky pro AIO zkrátka fungovat nebudou a to z jednoho prostého důvodu. Ať je poskládáte, jak je poskládate, není na ně místo a s rostoucím dítětem už vůbec.

Vpředu přišité tenké žerzejové vkládačky Thirsties Natural AIO

Většina AIO plen má vkládačky všité a jejich délka je uzpůsobena střihu pleny, abyste mohli vkládačku přizpůsobit při zmenšení pleny a také poskládat odlišně pro kluky a holčičky. Vkládačka by neměla přesahovat dvojnásobek délky pleny, aby plena seděla v pase a kolem nožiček.

Blueberry Simplex a její oboustranná vkládací plenka s flísovou dotekovou vrstvou

5. Kapsa

Některé AIO mají kapsu. Většinou jsou to pleny, které jsou navrženy na noc nebo pleny, které jsou super tenké jako Blueberry a potřebují extra vrstvu pro větší dítka nebo na denní spánek.

Pozice a velikost kapsy je strategická, protože poslední, co chcete, je snažit se vyplachovat bobky z vnitřku kapsy. 
Proto je ideální, pokud je situovaná vpředu nebo na úrovni švu.

Kapsa v přední části Dream 2.0 od Smart Bottoms

Kapsa by měla poskytnout dostatek prostoru pro vložení vkládací plenky (ideálně pro mužskou ruku) a pro zafixování této plenky pod gumičky (jako je tomu u Smart Bottoms Dream 2.0, nebo u Blueberry Simplex), aby se uvnitř neposunovala a nerolovala.

Blueberry Simplex má kapsu otevřenou na obou stranách

6. Velikost

Plena, která vydrží po celé plenkovací období, nutně není plenou na čtyřletého pořízka. Jednovelikostní pleny jsou navrženy tak, aby sedly většině dětí od přibližně 6-7 kilo.

Od narození do 6kg váhy miminka skvěle poslouží novorozenecké AIO, které všechny značky ke svým jednovelikostním AIO šijí. Nebo klidně poskládané čtvercové plenky se svrchňáčky.

Zmenšení Thirsties Natural AIO

Na posazení zmenšovacích patentek velmi záleží. Určují, jak bude plena sedět kolem nožiček po většinu plenkového období - plenka je totiž povětšinou zmenšená až do dvou let věku dítěte, některé AIO i déle. 

Tyto patentky bývají posazené dále od gumiček, aby se nevytáčely ven směrem ke stehýnkům a riziko otlačenin bylo minimální. I to je důvod, proč spodní řada těchto patentek nekončí vespod pleny, ale v její dolní třetině.

Přijďte si pro AIO do Plenkotéky :-)

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a