Skip to main content

Srovnání Grovia Hybrid a TotsBots PeeNut

Obě dvě plenky se řadí mezi Ai2 (All In Two) a u obou se vkládací savá vrstva nacvakává do svrchňáčků patentkami, čili máme před sebou dva SIO (Snap In One) systémy.

TotsBots PeeNut je ovšem zcela jiný, než GroVia Hybrid. Ve srovnání s ním dělá větší zadeček, je širší mezi nožkami, má zapínání pouze na suchý zip (u GroVia Shell si lze vybrat mezi zapínáním na suchý zip a patentkami).

TotsBots PeeNut Wrap

✴️ Srovnání suchých zipů

Suchý zip PeeNut může otlačovat bříško, pokud děťátko sedí, nebo je v polosedu v autosedačce. Lze tomu zabránit pečlivým srovnáním a vytažením předního dílu plenky nad bříško, případně přehnutím horního okraje látky přes suchý zip. Ten se někdy po vyprání zkroutí, ale dobře drží po celé plenkové období.

GroVia Hybrid Shell

Suchý zip GroVia Hybrid je netradiční, nemá totiž háčky a protisuch je sametový. Nemůže se stát, že by otlačoval, nebo škrábal. Pro novorozená miminka může být suchý zip na bříšku tužší, není proto příliš vhodný do polosedu v autosedačce, dokud se řádně neopere a nezměkne.

GroVia Hybrid Shell s patentkami

✴️ Savost a schnutí

Savostí je na tom PeeNut Pad (při použití obou vkládaček) obdobně, jako tenký biobavlněný Soaker Pad. Peenut Pad je ze směsi bambusu a mikrovlákna, GroVia Soaker Pad je z pěti vrstev hustě tkané 100% biobavlny, případně z mikrovlákna, pokud potřebujete rychleschnoucí plenku.

PeeNut Pad na kapsovce Elemental Joy

Mikrovláknový Soaker Pad s dotekovou vrstvou z hebkého mikroflísu

PeeNut Pad schne středně rychle, biobavlněný Soaker Pad opravdu dlouho, pokud nemáte sušičku, je to na déle než 24 hodin. V létě je to sice rychleji, ale i tak. Je to kvůli tomu, že je vkládačka vybavená zespodu PUL laminací (aby co možná nejvíce tekutiny zůstalo ve vkládačce a svrchňáčky zůstaly ochráněné a daly se tak bez vyprání použít znovu) a obsahuje 5 vrstev hutné biobavlny.

Spodní strana GroVia Soaker Pad s PUL laminací

✴️ Přizpůsobení savosti

PeeNut lze u menších dětí použít pouze s jednou vkládačkou kvůli menšímu balení, je ale poměrně málo savá. Pokud by se balení dovybavilo tenkým novorozeneckým Geffen Baby Absorberem, vystačilo by i na dvouhodinový přebalovací interval.

Co se savosti u větších dětí týče, PeeNut i GroVia Hybrid lze dovycpat, u GroVie stačí i pro rok a půl staré dítko novorozenecká velikost Geffen Baby Absorberu, bez toho, aby balení nabylo na objemu. PeeNut je při dovycpání obou vkládaček již objemnější a dělá větší zadeček.

Ač to tak vypadá, savost vkládačky PeeNut bohužel nelze přizpůsobit pro kloučky, tedy přehnout vkládačku napůl tak, aby bylo více materiálu v přední části pleny. Výsledkem je boule na bříšku a neforemné balení, které překáží. Spodní vkládačka, která má savost přidat, je přicvaknutá o několik cm níž, v inkriminované přední části pak materiál chybí. Protože bambusové froté špatně rozvádí vlhkost, zadní část plenky zůstává sušší a přední je zcela saturovaná. Plence lze dopomoci přidáním již zmíněného novorozeneckého Absorberu od Geffen Baby, který vlhkost rozvede po celé délce a balení bude lépe fungovat.

Biobavlněný Soaker Pad & Geffen Baby Super Absorber Newborn

GroVia Hybrid je štíhlejší a užší mezi nožkami, maminky jej mají nejraději pro chodící děti, protože nepřekáží při pohybu. Pro miminka se dají svrchňáčky GroVia Shell pohodlně zmenšit a ideální je použít je s novorozeneckým prefoldem, nebo tenkou čtvercovkou, aby se vše dobře vešlo a balení bylo stále štíhlé. Soaker Pad dobře padne cca od 4 kilo.

❗Gumičky GroVia Shell jsou příjemné protože jsou velmi pružné a dobře se přizpůsobí. Aby mohl svrchňáček správně fungovat, je třeba jej v sedu zmenšit jak nejvíce to jde, právě kvůli nastavení velikosti okolo nožiček.

PeeNut Wrap - řešení gumiček a vnitřní omyvatelná strana svrchňáčku

✴️ Použití svrchňáčků a jejich kombinace s jinými plenkami

Svrchní kalhotky PeeNut Wrap lze kompletně uvnitř otřít a vyvětrat, díky hladké a pevné vrstvě PUL laminace. GroVia Shell jsou uvnitř zcela potažené sametovou síťkou z mikrovlákna, která nejen odpuzuje nečistoty, ale také skvěle fixuje jakoukoliv vkládačku, kterou dovnitř umístíte. Můžete se tak spolehnout, že nebude cestovat a ani se nehne.

Shell se dají ideálně kombinovat s úzkou plenkou, která je tenká a hodně savá, jako např. Smart Bottoms Flats, Smartfold a Too Smart Inserts, Geffen Baby Flat a Absorbers, skvěle padne také Thirsties Duo Insert o velikosti 1 i 2.

S čím lze kombinovat GroVia Shell

PeeNut Wrap nemají jak vkládací plenku zafixovat, hodí se pro PeeNut vkládačku, případně pro štíhlejší kalhotovou plenku (jako je Bamboozle). Starší typ PeeNut svrchňáčků měl kapsy pro založení vkládačky, které jí držely na místě, novější typ je již bohužel nemá.

GroVia Hybrid Rainbow Baby

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a