Skip to main content

Suché zipy? Žádný problém! Péče o GroVia Shell ve zkratce

Toto téma je tak trochu nošení dříví do lesa, pro většinu z vás je to známá věc. Nám to přeci jen nedalo a sepsali jsme doporučení a užitečné tipy k údržbě suchých zipů GroVia Hybrid Shell, které nám poskytl výrobce.


Suché zipy narozdíl od patentek vyžadují určitou péči.

🌈 Pravidelné odstraňování vznikajících žmolků na širokém pásu zipu okolo bříška je zcela v pořádku a je nezbytné pro správné fungování zipu. Pokud máte strojek na odžmolkování svetrů, máte vyhráno. Na suchém zipu s radostí ulpívají vlákna jiných materiálů, jako jsou savé pleny, se kterými jsou svrchňáčky prané. Žmolky a vlákna všeho druhu je třeba odstranit, aby zip mohl správně fungovat.


🌈 Udržování čisté "lepivé" části suchého zipu, bez vláken materiálu a nití. Lze je odstranit ideálně jemným kartáčkem na zuby, případně špendlíkem.

🌈 "Lepítko" suchého zipu je třeba vždy po vytažení z pračky narovnat, ještě předtím, než svrchňáčky dáte sušit.


Žmolkování je způsobeno třením o jinou tkaninu, pokud je to třeba čtvercovka, nebo podobná savá plenka, zanechá na suchém zipu vlákna. Tento efekt lze omezit praním svrchních kalhotek v síťce, nebo společně s prádlem, ze kterého se při praní neuvolňují tolik vlákna (např. dětské oblečení). Životnost svrchních kalhotek též prodlouží prací program na jemné prádlo, kde nedochází k vysokým otáčkám při odstřeďování.

Velmi podstatný vliv na opotřebení svrchních kalhotek má jejich celkový počet v rotaci. Pokud je svrchňáčků málo, dochází k jejich nadměrnému opotřebení. GroVia doporučuje minimum 12 svrchních kalhotek (ideálně 14-16) v rotaci, pokud jsou k přebalování výlučně používány prefoldy, případně čtvercové pleny.

Program, na který jsou plenky prané, je pro životnost suchého zipu také důležitý. Svrchní kalhotky nejsou savé, tudíž nepotřebují stejně intenzivní prací cyklus, jako je tomu u savých plen. Pokud nejsou znečištěné, je možné je prát na kratší cyklus s dětským prádlem, případně pokud používáte jako předpírku pro plenky kratší cyklus s pracím prostředkem, můžete před hlavním praním svrchňáčky vyndat a usušit (pokud zrovna nebyly plenky v předpírce více znečištěné a svrchňáčky by se dobře nevypraly), není třeba, aby pokaždé absolvovaly hlavní, intenzivní prací cyklus s ostatními plenami.

Pokud si lámete hlavu nad tím, jak vyčistit suchý zip od žmolků bez stroječku na svetry, maminky doporučují použít technickou pásku, která žmolky nalepí a jemně z podkladového materiálu odstraní.

Nejste si jistí, jak správně o plenky pečovat? Podívejte se do návodu Péče o plenky v Plenkotéce

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a