Skip to main content

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte.
Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná.

Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává.

Jak tedy prát?

Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti. Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty, který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach. 

Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL.

Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a prodlouží jejich životnost.

1. Dostatek vody
Adekvátní množství vody v hlavním praní je naprostá nezbytnost. Pleny jsou extrémně znečištěné a extrémně savé prádlo. Bez dostatečného množství vody se nevyperou a často její valnou část nasají, perou se na sucho a velmi se tím ničí. Klasická AIO pojme až 200 ml, Geffen Fleece Prefold přes půl litru, což znamená, že je dobré se řídit selským rozumem a tím, co je v pračce. Mně to občas přijde trochu jako alchymický pokus. 
Proto je dobré zvolit program, který se vám o to postará. 

Eko programy jsou často dostatečné délkou, ale jsou postaveny na principu úspory. Úspory vody a úspory energie. V praxi to znamená, že ohřev teploty není cyklický, ale pračka ohřeje vodu pouze jednou na začátku programu a množství vody je kompenzováno délkou programu a prodloužením agitace. 

Programy na jemné prádlo budou mít kratší prací dobu, buben plný vody a menší otáčky. Budou vhodné na předepírku, ale v hlavním praní z toho bude hrnečku vař. 

Ideální situace je program, který má dobré množství vody v hlavním programu, ale pleny mají dostatečnou agitaci, aby surfaktanty, enyzmy a pohyb mohly udělat svou práci a to narušit špínu a buněčnou stěnu bakterií, bílkovin a tuků. V bubnu by měla být vidět voda, ale pleny neplavou. 
Důležité je potom máchaní, kdy množství vody je klíčové proto, aby se vše odplavilo. 

U většiny moderních praček je ideální program na bavlnu, ale míra vody bude záležet na výrobci a modelu. Některé moderní pračky mají možnost připojení na počítač, kde vám mohou konfigurovat množství vody v jednotlivých fázích programu. Tento luxus ovšem není dostupný všem a proto je nutné pracovat s tím, co máte a nakombinovat ideální cyklus z toho, co vaše pračka nabízí. 
Pokud je vaše pračka postarší nebo šetrná, alternativou je extra máchání. Pokud máte pračku, jako já, která nemá samostatné máchaní, můžete zvolit krátký program bez prášku s nadmírou vody. V mém případě je to jemné prádlo.  

2. Předeprání v teplé vodě
Předeprání v teplé vodě s práškem je klíčové. Než pošlete pleny do hlavního cyklu, chcete si být jistí, že jste odstranili zbytky stolice a moč, aby se vám pleny nešplouchaly dvě hodiny v bakteriích. 

3. 60 stupňů Celsia v hlavním praní
Americká vědkyně Chantele Driever žijící v Evropě se po roce používání Rockin Green rozhodla uskutečnit laboratorní pokus na plenách praných v různých prostředcích na 20 stupňů a 60 stupňů, což je minimální teplota, která zabije většinu bakterií ve stolici. 
Vzhledem k tomu, že vaše koupelna není laboratoř a vaše prádlo klinicky regulovaný pokus, je dobré prát na 60 stupňů v prášku s maximálním účinkem.


4. Naplnění bubnu maximálně do poloviny (mokrými plenami, v případě suchých plen může být zaplnění bubnu až ze 2/3)
Jak jsme již zmínily, je důležité dávkovat praní v závislosti na tom, co perete. Příliš mnoho znamená frikci a nedostatek vody. Příliš málo nedostatečnou agitaci. 
Buďte jako vaše dítko! Hlavní cyklus může být lepší než televize.

5. Kvalitní prací prostředek s vysokou prací účinností

Jaký prací prostředek vybrat?
Ideálně sypký. Gely se z prádla obecně hůře vymáchají, jsou více přilnavé a neperou tolik do hloubky.

Ideálně některý z komerčních. Složení těchto prášků je vyvážené tak, aby dobře vypraly i v tvrdé vodě a dobře se vymáchaly.

Ideálně určený přímo na barevné prádlo, aby neobsahoval optické zjasnovače a bělidla. Ty jsou součástí pracích prostředků označených jako SENSITIVE nebo ULTRASENSITIVE, případně určených na praní bílého prádla.

Ptáte se, jaký prací prostředek se osvědčil nám: Denkmit Colorwashmittel a Ariel Color
Neobsahují žádné optické zjasňovače, bělidla a přídavné látky, které by mohly způsobit podráždění pokožky. Vyzkoušeno na našich silně ekzematických dětech. 
Nebojte se složení, většina složek zní hůře, než jaké ve skutečnosti jsou.

Fosfonáty nejsou fosfáty. Wikipedie to řekne lépe než já, tak si s dovolením vypůjčím definici. 

"Fosfonáty na sebe mohou navázat dvojmocné a trojmocné ionty , čehož lze využít k odstraňování tvrdosti vody; tímto způsobem lze i vylepšit katalytické vlastnosti iontů. Z těchto důvodů se fosfonáty využívají k zamezení tvorby vodního kamene v průmyslu nebo v přístrojích provádějících reverzní osmózu." 

Surfaktanty, jak jsme již zmínily, jsou nezbytné pro navázání a odstranění nečistot. 

Zdroj: Wikipedia

Zeolity přidávané pro změkčení vody jsou pravděpodobně složkou, kterou bychom si rádi odpustili, ale jsou nutným kompromisem pro čisté prádlo bez bakterií.

Eko prášky bohužel nejsou určeny pro silně znečištěné a kontaminované prádlo a jak z pokusů Chantelle vyplývá, pokud fungují, je to v množství, které mnohonásobně překračuje doporučenou dávku (U Rockin Green je tomu 5x, odkaz na dokumentaci k pokusu najdete na konci článku).

Prací rutina a životnost plen

Správná údržba je kámen úrazu pro životnost plen z přírodních materiálů. Pokud plence dopřejete rozumnou rotaci (tj. 30-40 plen) a dostatek vody, společně s kvalitním pracím prostředkem, vydrží bez újmy spolehlivě odplenkovat jedno dítko. 
Je to jako s vaším oblíbeným bavlněným tričkem. Pokud je z velmi tenké bavlny a vy ho máte velmi rádi (a na sobě ob den, hned jak uschne), nevydrží tak dlouho, jako trička jiná. Pračka s plenkami hází a pokud se perou nasucho, materiál se rychle opotřebovává. O sušičce nemluvě.

Sněhobílé pleny? Ne nutně!

Vlákna přírodních materiálů jsou prokazatelně oslabována bělidly, jako je perkarbonát (ve složení pracího prášku ho také najdete jako bělící prostředek na bázi kyslíku, sodium percarbonate). Ideální je se mu zcela vyhnout, někteří výrobci, jako Mother ease jeho použití výslovně zakazují a vede k neuznání záruky. Perkarbonát je přítomen v prášku Potion i v dezinfekčním prostředku MioFresh. Stejně tak ho najdete i v některých pracích prášcích přímo na látkové pleny určených, jako třeba Yellow and Blue, nebo Bamboolik. I to je důvod, proč doporučujeme pro praní plen vybírat prací prostředky určené na barevné prádlo, které bělidla neobsahují.
Bavlna je polysacharid, kterou perkarbonát bude likvidovat stejně, jako vaše skvrny. 



Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač