Skip to main content

Srovnání Smart Bottoms Dream 2.0 & TotsBots EasyFit Star

Dvě AIO plenky podobné střihem a přesto velmi rozdílné.

Podívejme se na několik zásadních věcí, které byste měli vědět, než je pořídíte.

1. M a t e r i á l

Konopný žerzej vs. bambusové froté

Konopné směsi jsou absolutní špičkou mezi materiály. Jsou vysoce savé a díky způsobu tkaní jemné a rychle schnou. Sají poměrně rychle a vlhkost rozvádějí po celé své délce, plena tak vždy využije celou kapacitu.

Bambusové froté je tkané ve smyčkách, které rozšiřují vstřebávací plochu. Velmi záleží na způsobu jeho tkaní. Pokud je řídké, jeho savost není dobrá. Hustě tkané, jemné froté saje dobře, ale vždy musíte počítat s jeho hrubnutím a zhoršeným rozváděním tekutiny po ploše pleny. U EasyFit Star je proto podstatné, jak bude savá část složená a napolohovaná. Pokud ponecháte "chobot" volně položený na povrchu a nebudete jej zakládat dovnitř plenky, zvýšíte tak savost v přední části.

Savý materiál v plence EasyFit obsahuje velký podíl polyesteru, aby se po vyprání nezvlnila a držela tvar. Plenka tak patří mezi méně savé AiO.

2. S t ř i h

EasyFit má savou vrstvu v podobě všité užší vkládačky, která přechází v chobot, který lze zastrčit dovnitř plenky. V ostatních částech plenky, tedy okolo nožiček, na bříšku i na zádech je stay dry materiál z polyesteru, což může být problematické zejména u větších dětí, které vypouštějí moč ve větších dávkách a potřebují širší savou plochu. Oblast kolem bříška a nožiček je tak velmi náchylná k protékání. Můžete tomu zabránit dvěma způsoby. Jednak tím, že nezandáte chobot dovnitř pleny, ale necháte jej položený navrchu tak, aby jeho přední část vypodložila suchý zip. A jednak tím, že plence přidáte savou vrstvu. Zvolte v takovém případě velmi tenkou vkládáčku, která dobře saje (vejde se super absorber newborn od Geffen Baby do zmenšené plenky, do nezmenšené pak klasický Super Absorber).

Bertík, 1 rok

Dream 2.0 klame tělem, protože se jeví jako velmi dlouhá, svádí k nasazení do pasu. Opak je pravdou, je nutné ji nasadit jako striktně bokovou - to znamená co nejvíce zmenšit v sedu a při nasazování posadit těsně nad půlky. Plenka vyžaduje precizní vyrovnání předního panelu s patentkami a části pod zmenšením. Sedí jako ulitá, těsně na tělíčko.

Dream 2.0, Vilík, 1 rok

EasyFit padne dobře menším dětem, dobře se upravuje díky suchému zipu. Ten se může stát problematickým ve chvíli, kdy jej dítko začne samo rozepínat. Odrostlejším dětem plenka nestačí savostí, počítejte proto s častým přebalováním.

Suché zipy mohou pomoci plenku dobře dotáhnout kolem nožiček. Stačí, když je nebudete zapínat "rovně", ale jejich cípy otočíte šikmo dolů, takto:

Převzato od @honesttocloth

Obě plenky mají jedno společné - řešení gumiček, které jsou všité v plence. Rozdíl je v tom, že oblast okolo nožiček EasyFit je z polyesteru, tedy nesaje a plenka tudy ráda protéká. Dream 2.0 má savou vrstvu ze směsi konopí a biobavlny, saje tedy po celé ploše. Savý materiál pod gumičkami oceníte zejména při velkých a tekutých rozstřelech, které Dream plenka nikdy nepustí.

Dream 2.0, Corm, 2 roky

3. D o v y c p á n í

Aneb čím plenkám přidat na savosti? Dream 2.0 má dostatečnou kapacitu pro dvouhodinový přebalovací interval, a to i pro děti před odplenkováním. Savost jí jde přidat velmi lehce, tenkou vkládačku můžete umístit přímo na savou vrstvu, nebo ji lze vložit do kapsy, ve které se velmi dobře upevní díky širokým gumičkám. 

Dovnitř bez problémů umístíte: Quick, High a Super Absorber od Geffen Baby
Navrch se hodí: Newborn Super Absorber do zmenšené pleny, Super Plus a Quick Plus Absorber do nezmenšené pleny a bez vypínací vkládačky. Použít můžete i Smart Bottoms Flat Small. Dá se snadno poskládat tak, aby její délka odpovídala délce pleny, tedy podle konkrétního zmenšení.

🌸 Podívejte se jak doplnit savost Dream plence na živo ve videu

Doplnit savost EasyFit je umění, plenka nesnese zvýšení v profilu, její gumičky nejsou tak robustní, jako u Dream, aby všechen materiál udržely. Dovnitř tak lze dát jen novorozenecký Super Absorber, nebo Quick Absorber, případně Smart Bottoms Flat Small. Klasický Super Absorber se zeleným lemováním je pro plenku již objemnější, ale vejde se u větších dětí, které již EasyFit nemají zcela zmenšenou. Vždy je třeba ohlídat, aby gumičky okolo nožiček dobře doléhaly.

EasyFit, Bertík, 1 rok

Dream využijete po celé plenkové období (od cca 5 kg do 15-16 kg, podle proporcí), s dovycpanim jí můžete používat i jako noční. EasyFit je vhodná pro miminka a menší děti od cca 4,5 kg, pro větší děti pak jako méně savá varianta.


EasyFit i Dream jsme věnovaly dva díly z minisérie představující AIO plenky, podívejte se:






Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a