Skip to main content

AIO minisérie 08 - GroVia O.N.E.

Plenka, se kterou získáte vše. Spolehlivou AIO plenku na den i na noc, se zapínáním na suchý zip i na patentky, s biobavlnou v savém jádře i s mikroflísem pro zadeček v suchu. Co je ale nejdůležitější, získáte takovou savost, která pokoří i leckterou kalhotovku. Se 450 ml vystačí na noc i dětem před odplenkováním. Rychlé schnutí díky oddělitelným vkládačkám je samozřejmost.


Pojďme se na ní podívat blíž. Tato plenka vás totiž může nepříjemně překvapit protékáním, pokud nevíte, jak na ní.

1. Nová O.N.E. plenka

Pokud je plenka nová, je nutné ji předeprat, a to alespoň 6x. Do té doby počítejte s tím, že může protéci i při správném nasazení, protože nebude ještě tolik savá. Nám se vyplatilo po prvních 6 prebalení používat plenku jen s jednou, tou větší, tvarovanou vkládačkou a prát vždy celou plenku najednou, aby se obě vkládáčky zatáhly stejně. Plenka má s jednou vkládačkou uvnitř víc místa a není tolik náchylná k protečení, což je výhodné do té doby, než vlivem opakovaného praní "splaskne".

Když novou plenku vybalíte, nelekejte se jejích rozměrů, postupně se sepere, vlákna biobavlny zhutní a celkově se plenka vysráží, zmenší a splaskne. Tento proces dokončí až po 10 vyprání, dejte jí čas.

Vkládací plenky se po seprání zkrátí tak, že krásně padnou i do plenky zmenšené v sedu. Pokud presahují přední část plenky nebo dokonce při nasazení vyčuhují, budou fungovat jako knot a převádět vlhkost ven.

Vlevo nová, vpravo sepraná plenka. Vkládáčky nepřesahují přední část plenky ani při jejím zmenšení v sedu.

2. Praní a impregnace plenky

Mikroflís i biobavlna se zanáší mýdlem, a to i pokud je přítomno v malém množství v pracím prostředku. Některé prací prostředky plenku nedokáží ani dostatečně předeprat a plenka nezačne sát. Doporučujeme použít klasické, sypké prací prášky určené na barevné prádlo, které plenku dobře vyperou a neobsahují bělidla, která plenku ničí a delaminují.

Jestliže plánujete používat sušičku, jádra jí snesou, ale svršek plenky sušte pouze volně na vzduchu, ideálně položený přes šňůry, aby se gumičky zbytečně nenamáhaly a nenatahovaly.

3. Příprava plenky před nasazením

Základ pro správné fungování jakékoliv látkové plenky je důkladné zmenšení v sedu, u GroVia O.N.E. to platí dvojnásob. Má velmi pružné gumičky, které bez správného nasazení neudrží vkládačky na svém místě. Při jakémkoliv pohybu se pak otevřou skulinky okolo nožiček a plenka proteče.

Zmenšení O.N.E. plenky v sedu

Cormac, 2 roky, 14-15 kg

Před nasazením plenku zmenšete, jak nejvíc to je možné, posaďte jí nízko nad zadeček, obtáhněte okolo nožiček a přední část vytáhněte vysoko nad bříško. Gumičky se tak zapasují do třísel a plenka nebude protékat.

Gumičky okolo nožiček přiléhají ke stehýnkům a jsou zasazené v tříslech

Přední stay dry oblast okolo bříška se ráda vytáčí ven. Aby se toto nestalo a plenka neodstávala na bříšku, zapasujte dobře vkládačky mezi gumičky, plenka utvoří kolébku a bude dobře sedět. 

Oblast okolo bříška přiléhá těsně k tělu. Vilík, 1 rok

Na to, jak vypadá nasazení O.N.E. plenky v praxi, včetně přípravy plenky před nasazením, se můžete podívat ve videu:


4. GroVia O.N.E. jako noční plenka

O.N.E. je savá natolik, aby bez dovycpání vydržela celou noc i větším dětem, dokud ji obléknou (tedy do 15-16 kg). Pro děti od 16kg je tu větší verze této plenky - BIG O.N.E.

Bertík, 2,5 roku, 15-16 kg, O.N.E. plenka

Co je třeba vzít v úvahu, než plenku dáte na ostrou noční směnu?

🔸Plenka musí mít za sebou alespoň 6 praní. Buďte trpěliví a dopřejte jí čas, aby se předeprala a začala řádně sát.

🔸Plenka už absolvovala alespoň jedno denní spaní, abyste vychytali její nasazení a v noci nemuseli převlékat vše.

🔸Plence dopřejte volné pyžamo. Overaly a těsná dětská body nejsou pro ni bohužel to pravé. O.N.E. je náchylná k protečení z komprese, při jejím stlačení se otevírají škvírky okolo nožiček a plenka tudy protéká.

Volné pyžamko je pro O.N.E. plenku ideální


5. Padne GroVia O.N.E. od narození?

O.N.E. plenka je velká. Sice po seprání splaskne a zmenší se, u miminek okolo 4,5-5 kg váhy ale počítejte, že bude objemnější i jen s malou vkládačkou a může protékat. Jestliže je vaše dítko baculatější, bude plenka sedět lépe, pro štíhlonožky je lepší s plenkou počkat do 5-6 kg.

Honzík, 1 rok

Přejete si prohlédnout plenku naživo? Podívejte se na ní spolu s námi ve videu:


Rádi byste si GroVia O.N.E. pořídili? Zavitejte k nám do Plenkotéky, do kategorie, kterou jsme plence věnovaly:


A jak vypadá GroVia BIG O.N.E.?
Je to zvětšenina klasické O.N.E. plenky, sedí větším dětem, od 16kg. Ideální na noc, nebo pro denní použití u větších dětí se speciálními potřebami.

BIG O.N.E., Honzík, 3 roky, 18kg

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a