Skip to main content

Čistá plena není oxymóron

Co je to čistá plena? A jak vlastně taková plena vypadá? Vnímání čistoty je subjektivní záležitost, která vychází z osobních zkušeností a rodinných zvyklostí. Za čistou plenu se obecně považuje plena bez skvrn. Dá se ale spolehnout na to, že plena je čistá, když je bez viditelných zapraných skvrn a bez odéru?

Rozhodně ne. Pojďme se podívat na to, jak snadno lze podlehnout iluzi čisté pleny. 
Plena, kterou vyndáte z pračky, totiž nemusí být vždy čistá, i když se tak na první pohled jeví. U plen totiž neplatí, že „bílá bělejší, prádlo čistější“. Známý a úspěšný maskovací manévr špinavé pleně poskytne bělidlo. Skvrnám zruší pár vazeb v chromoforech a učiní je neviditelnými. Barvivo v pleně zůstane, jen není vidět pouhým okem. A jak se říká, co oko nevidí, to srdce nepálí. Tímto však snadno přehlédneme, že se v pleně kromě skvrny usadilo i cosi jiného, s čím si prášek neporadil (stačí jej nepřesně odměřit nebo zvolit nevhodný program praní nebo pleny nedostatečně předeprat a je na problém zaděláno). A to „cosi“ se dřív nebo později samo ozve. 

Jak se z čisté pleny stane plena špinavá? 

1. Nesprávným skladováním v uzavřeném koši bez přístupu vzduchu, kde se pleny zapaří a vlivem tepla se urychlí rozklad močoviny za vzniku amoniaku. 

2. Dlouhým intervalem mezi praními, kdy se již začne močovina rozkládat na amoniak a zažírá se do vláken.

3. Špatnou prací rutinou (krátká předpírka, která pleny nevyčistí a následně se perou v koktejlu moči a stolice, nesprávné dávkování prášku, příliš mnoho pěny v hlavním praní, krátký hlavní cyklus, který trvá pod dvě hodiny).

4. Používáním pracího prostředku s nízkou prací účinností, který odstraňuje pouze povrchovou špínu a nevyčistí pleny do hloubky vláken. 

Všechny čtyři výše zmíněné body vedou k jedinému výsledku, k zanesení plen.

ČISTÁ PLENA NEZAPÁCHÁ!!! A TO ANI NĚKOLIK HODIN PO NAČŮRÁNÍ!

Zvlášť náchylné k zanesení jsou zvrstvené pleny, hustě tkané materiály a stay dry pleny, jako například Wizard Duo Insert, kdy funkční materiál drží poctivě vše uvnitř pleny i při praní.

Obzvlášť pozorní buďte k nočním plenkám. Musí zvládat velkou nálož, která v materiálu dlouho sedí a hůř se z vláken odstraní. Noční pleně velmi pomůže, když ji ráno hned po přebalení vymácháte v teplé vodě tak, abyste z ní odstranili, pokud možno, veškerou moč. Při skladování se pak nebude močovina rozkládat a plena se mnohem lépe vypere. 

Zanesení = impregnace? OMYL.

Čistá plena není zanesená, ale klidně může být naimpregnovaná. Třeba takové bumGenius Freetime stačí, když ji hned jako novou napoprvé vyperete v mýdle nebo mýdlovém prášku a naimpregnuje se. Je zcela jistě čistá, ale fungovat nebude, dokud se impregnace neodstraní a plena nezačne sát.

A teď zase naopak. Víte, že zanesená plena vůbec nemusí být impregnovaná? Plena se zanese při nesprávném dávkování pracího prostředku a/nebo při jeho nedostatečném vymáchání.

Základní charakteristikou zanesené pleny je zašedlý, matný vzhled a tuhý materiál, který po uschnutí mnohdy stojí v pozoru. A často také zápach. Z pleny v takovém případě není cítit pouze čistota nebo použitý prací prostředek, ale amoniak, neboli čpavek. A to už po pár hodinách po načůrání. Mnohdy již po několika desítkách minut, nebo dokonce ihned. Ale to už plena bije na poplach.
Tady pozor! Když je plena (byť slabě) cítit amoniakem už při vytažení z pračky, je silně zanesená zbytky moči a stolice a je třeba s ní podle toho naložit. NE do lázně z bělidla nebo kyseliny, protože na usazený amoniak nefungují. I kdyby tomu tak bylo, za zapranou plenu může špatná prací rutina, kterou lázně nenapraví. 

Nejhorší variantou je zanesená impregnovaná plena. Tuto kombinaci má na svědomí mýdlo a mýdlové prací prostředky. Obalují vlákna tuky a postupně vytvoří na povrchu nepropustnou krustu, kvůli které plenu nelze vyčistit, dokud nedojde k odstranění tuků účinným pracím prostředkem. Taková plena je kluzká a to tak, že po ní sjede stolice jako po skluzavce. A to beze zbytku! "Namydlit" se takto mohou i klasické bavlněné čtvercové pleny. Nesají a protékají, protože je svrchňáček vystaven proudu stékající moči/stolice, kterou většinou neudrží.
Proto používejte detektor přítomnosti amoniaku, který je nejcitlivější a který máte stále při sobě, totiž váš vlastní nos. A to nejen po vytažení plen z pračky, ale také po jejich uschnutí.

POZOR! Plena se nemusí zanést za dlouhou dobu. Při špatné údržbě stačí i 2-3 praní! 

Víte, že amoniak je TOXICKÝ? A kromě ničení materiálu pleny může dráždit dětskou pokožku a způsobit zarudnutí až popáleniny!

Tvrdí vám někdo, že má čisté pleny?
Zeptejte se ho: a) jak dlouho pleny skladuje mezi praními, b) jak řeší předpírku, c) v jakém pracím prostředku pere, d) jak dlouho trvá hlavní prací cyklus.
A pak si udělejte svou vlastní představu o čistotě daných plen!

Čistota nemá definici a může být iluzorní, každý má na ni jiný metr. Věříme, že každá maminka chce svému dítěti dát jen skutečně čisté pleny, proto dejte na svůj mateřský čich a nebudete-li si jistí, napište nám. Rády vám poradíme, abyste čisté pleny skutečně měli.


Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a