Skip to main content

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč.

Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2].

Co se děje v takové pleně?

Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie začnou vykonávat svou práci. Okamžitě se vrhnou na močovinu, kterou rozkládají na amoniak. No a ten, jak víme, čpí tak, že to nelze přehlédnout.

Ale jak poznat, že je plena opravdu plná bakterií a ne že jen smrdí močí?

Kupodivu jednoduše. Naše dcera na své první návštěvě pediatra paní doktorku ukázkově osprchovala. Ona se smála a prohlásila: "No co. Moč je sterilní". A to je přesně ono. MOČ DĚTÍ JE STERILNÍ. Co to znamená? Že obsahuje jen pár barviv, solí, močovinu a vodu. Bakterie, viry ani plísně se v ní běžně nevyskytují [3]. IHNED PO VYČŮRÁNÍ NEZAPÁCHÁ. Močovina se začne rozkládat na amoniak po 24 hodinách. Čpavek z ní hned tak neucítíte.

Co to znamená?

Jednoduchou věc. Když jsou pleny cítit amoniakem do pár hodin po načůrání, NENÍ TO NORMÁLNÍ a plena potřebuje zbavit bakterií. Když plena silně zapáchá ihned po načůrání, nebo dokonce po vytažení z pračky, už je v ní BAKTERIÁLNÍ LÍHEŇ.

Tak. A co teď s tím?

Je to překvapivě snadné. A není vůbec nutné jít na plenu biocidními dezinfekčními přípravky, které jsou toxické pro životní prostředí. Pomůže vám klasický prací prostředek se surfaktanty a enzymy, které vlákna účinně a do hloubky vyčistí a špínu spolu s bakteriemi z pleny efektivně odstraní. Ještě si o nich povíme dál. 

Proč nepomůže mýdlo, když si přece myjeme ruce, abychom bakterie zničili?

Pokožka není totéž, co tkané vlákno. Mýdlo je třeba napěnit a bakterie tak z rukou odstranit v podstatě mechanicky (kdy mýdlo nečistoty včetně bakterií z pokožky oddělí a vy je pak spláchnete vodou, BAKTERIE SE ALE NEZNIČÍ [1]). Vzhledem k tomu, jaké množství mýdla a vody touto procedurou spotřebujeme, v pračce toho nikdy nedosáhneme, pokud bychom nechtěli hrnečku vař, navíc budeme jen pleny macerovat v bakteriálním mýdlovém roztoku.

Co tedy udělá mýdlo s tkaným vláknem?

Obalí ho tukem. Mýdlo je složeno ze saponifikovaných tuků, které na vláknech ulpívají. Na povrchu plenky se tak brzy vytvoří nepropustná tuková krusta. Kromě toho, že tato bariéra znemožní vyprání spodních vrstev v pleně, povrch pleny je naimpregnovaný, zanesený a kluzký. Plena přestává fungovat, protéká, a hlavně zapáchá.

No jo, ale naše babičky přeci praly pleny v mýdle a problém nebyl!

Čtvercová plena není zvrstvená, proto se snadněji vypere. K odstranění bakterií bylo třeba pleny PRAVIDELNĚ VYVÁŘET, a to klokotem v prádelním hrnci (ve velkém objemu vody), což dnes není možné, vzhledem ke komponentům, které "moderní" plena má, jako jsou gumičky a PUL. Takzvané moderní látkové pleny vyvářka bohužel zničí.

Dnešní pračky jsou stavěné pro maximální úsporu vody a energie a oblečení tak při praní pouze namočí. Vyprat v nich cokoliv mýdlem je tak mimořádně obtížné. Mýdlo neprostoupí do hloubky vláken a prádlo se postupně zanáší. Tyto pračky počítají s použitím klasických pracích prostředků se surfaktanty, které si poradí s veškerou špínou i v malém množství vody. Proč tomu tak je, jsme sepsaly v článku "My se s tím moc nepereme". Jak fungují dnešní pračky si můžete přečíst v článku "Když se pere špinavé prádlo, aneb znáte svoji pračku?".

Mýdlo obsahuje pouze anionický surfaktant, jehož fungování je závislé na měkké vodě. V tvrdé vodě je deaktivován. Klasické prací prostředky obsahují celý komplex surfaktantů, jejichž kombinace je vyvážená, aby měly co nejvyšší prací účinek [4]. Složením pracích prostředků se zabývá věda.

Dobře. Mám zanesené pleny. Pomůže lázeň z kyseliny citronové?

Ta vás bohužel nezachrání. Kyselina citronová působí jako chelatační činidlo, váže na sebe kovy a změkčuje vodu. Kdybyste měli plenu zanesenou vodním kamenem, pomoci může, na zanesení mýdlem a bakteriemi je však krátká. 

Usazeniny stolice, bakterií, močoviny a mýdla lze odstranit komerčním pracím prostředkem, který si poradí s tuky a pleny důkladně vyčistí. Počet pracích cyklů, které bude nutné pro vyčištění plen absolvovat, bude odvislý podle stupně zanesení plen. Většinou to bývá 5-10 pracích cyklů na 60 stupňů s plnou dávkou pracího prostředku.

A jaký prášek tedy na pleny používat?

Ideálně přímo URČENÝ NA BAREVNÉ PRÁDLO, jako je Ariel Color a Denkmit Colorwashmittel. Proč doporučujeme zrovna tyto dva, si můžete přečíst v článku "Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?". 

Ale komerční prášky přeci neničí bakterie! Ničí je teplota 60 stupňů!

Ne docela. Některé bakterie při této teplotě nehynou, jen zastaví svou činnost [5]. Tu ale nemají problém obnovit, když nastanou vhodnější podmínky, jako třeba po nasazení plenky na dítko. V teple a vlhku je jim nejlépe. Pokud se neodstraní tukové nánosy mýdla, bakterie v plence zůstávají.
Navíc, ke zničení bakterií je potřeba teploty 65 stupňů a to nejméně po dobu deseti minut [5], což moderní pračka neposkytne. Jednak teplota nepřekročí 60 stupňů a standardní program na bavlnu cyklicky ohřívá a udržuje teplotu 60°C maximálně 8 minut. Eko programy ohřívají jenom na počátku a teplota je kompenzována délkou praní.

Jak tedy klasický prášek funguje? 

Jednoduše, enzymy spolu s agitací naruší buněčnou stěnu bakterií a komplex surfaktantů pak dokoná čištění plenky odstraněním zbytků stolice a bakterií. 
Základem čistých plen je proto dostatečné množství prášku, prádla v pračce a vody v máchání. Nadměrná voda a pěna v hlavním cyklu bude mít za důsledek, že pleny prokloužou programem, aniž by se vypraly.

A co perkarbonát? Ten přeci pleny dezinfikuje!

Dezinfikuje, ale v obrovském množství. Na jednu standardní pračku by bylo třeba použít několikanásobné množství, než se obecně doporučuje k bělení, což je jeho hlavní funkce. Proč tomu tak je?

Perkarbonát sodný je složenina uhličitanu sodného a peroxidu vodíku, který se při 60 stupních Celsia uvolňuje a má bělící účinky. 

Peroxid vodíku má dezinfekční účinky v koncentraci 0,7 mol/l [6,7]. V perkarbonátu je 32,5 % peroxidu vodíku a 67,5 % uhličitanu sodného. Pomocí molární koncentrace a molárního množství peroxidu vodíku získáme hmotnost peroxidu vodíku, kterou je třeba rozpustit v 1 litru vody, aby dezinfikoval (je to konkrétně 23,8g). Vzhledem k tomu, že perkarbonát obsahuje 32,5 % peroxidu vodíku, pro dosažení efektivní koncentrace peroxidu vodíku na dezinfekci v 1 litru vody je třeba navážit, rozpustit a aktivovat 73,2g perkarbonátu. Na jednu standardní várku plen napustí pračka okolo 10 litrů vody. V tom případě je třeba do pračky nasypat necelých 800g perkarbonátu. V případě, že dolévate vodu, bude množství perkarbonátu již okolo 1kg na pračku. 

V čem je ale zakopaný pes. Na zničení bakterií je třeba v roztoku efektivní koncentraci peroxidu vodíku UDRŽOVAT po několik minut až desítek minut [6]. Vzhledem k tomu, že je peroxid vodíku nestabilní a rozkládá se na kyslík a vodu, je ZCELA NEMOŽNÉ TUTO PODMÍNKU V PRAČCE SPLNIT, i kdybychom dovnitř nasypaly potřebné množství perkarbonátu, tedy 800g na 10 litrů vody.

Perkarbonát je bělidlo, jehož používání výrobci zakazují, protože poškozuje laminaci a narušuje přírodní vlákna, plenky jeho působením rychleji degradují.

Na závěr můžeme shrnout, že v praní plen není třeba hledat žádnou vědu. Stačí využít možností, které nám moderní pračky a klasické prací prostředky nabízí, a vyhnout se používání přípravků s obsahem mýdla a látek, které obalují vlákna, jako je glycerin a různé deriváty olejů (např. sodium coco sulphate) které působí obdobně, jako zmýdelněné tuky.

Citace: 



Heliyon, Volume 6, Issue 5, 2020, e03861,
ISSN 2405-8440




Potřebujete poradit s praním plen? Nebo jen zkontrolovat vaší prací rutinu? Napište nám!


Comments

  1. V článku "My se s tím moc nepereme" doporučujete pro vyprání "co největší množství vody". Tady ale říkáte, že "nadměrné množství vody a pěna...nevypere". Kolik vody je tedy to optimální množství? Děkuji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkujeme za podnět, záležitost s množstvím vody jsme v článku "My se s tím moc nepereme" právě dovysvětlily :)

      Delete
  2. Děkuji moc za článek se zdroji. Byla bych moc vděčná za tip na prášek bez syntetických parfémů, které bohužel manžel nesnese, velmi ho pak svědí pokožka a syn na plenách má také velmi citlivou pokožku. Sama ty syntetické vůně nesnesu. Zatím peru v Denk mit ultra sensitive, ale hledám jiný kvůli bělidlu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. My děkujeme za dotaz, ohledně výběru pracích prostředků pro dospělé bohužel neporadím, chce to hledat a zkoušet, co sedne. Kdysi jsem prala v prášku určeném přímo pro alergiky, ale je v něm také perkarbonát. Na běžné prádlo to nevadí, pokud nechcete ochránit barvy. S plenami je jiná situace, tam je třeba se bělidlům striktně vyhnout, aby se pleny nezničily. Když se prášek důkladně vymáchá, v pleně nezůstane a parfemace není z pleny téměř znát. Najít prací prostředek bez bělidel, mýdla a parfemace se mi bohužel nepodařilo.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a