Skip to main content

Jak (ne)mít z pleny biohazard

Perete v mýdle, mýdlových ořechách, v domácím prášku z prací sody a mýdla? Mácháte plenky v kyselině? Dopřáváte jim pravidelně perkarbonát? Pak zbystřete.

Správně zvolený prací prostředek je základ pro správné fungování plen. Pojďme se podívat na to, co dokáží z pleny udělat mýdlové ořechy a mýdlo.


Hlavní nevýhody mýdla a mýdlových ořechů
⚔️ nízká prací účinnost
⚔️ obtížné vymáchání a následné usazování v pleně
⚔️ impregnace materiálu

Hlavním problémem je nedostatečná prací účinnost, kdy ani mýdlo, ani ořechy nedokáží účinně zlikvidovat bakterie. Plena se postupem času zanese a stane se z ní doslova biohazard. Usazené mýdlo v kombinaci s bakteriemi a močovinou zapáchá, nejdříve pouze po načůrání do plenky, později i po vytažení z pračky, když je plenka vlhká. Usazená močovina degraduje vlákna v pleně a ta se začne brzy rozpadat - materiál může vypadávat ze základové mřížky, v bavlně se dělají trhlinky a plence se výrazně zkracuje životnost.

Mýdlo a mýdlové ořechy impregnují postupem času všechny materiály, tedy i ty přírodní, jako je bavlna. Maminky, se kterými praní často řešíme, nám píší, že mají problémy i s naimpregnovanými čtverci. Mýdlo postupně zanáší vlákna tukem, plena se obalí a přestane sát. Přestává správně fungovat. Kromě toho, že špatně saje, neudrží vaječinu či řidší stolici. Tzv "rozstřel" se pak z plenky krásně a beze zbytku osprchuje, protože z pleny doslova sklouzne. Takto se to bohužel děje i v nasazené plence a člověk pak při každém bobíku pere i svrchní kalhotky. Stay dry materiály se impregnují nejdříve a je to na nich nejvíce znát, protože přestanou sát. Bavlna a přírodní materiály obecně mají vůči impregnaci určitou toleranci, ale po čase se projeví i u nich.

Biobavlněná Simplex plena praná v prostředku s mýdlovým základem (Bio-D)

Co s naimpregnovanou plenou?

Pokud již plenky naimpregnované jsou, lze to poměrně jednoduše vyřešit vypráním v klasickém pracím prostředku bez mýdla, který si se zanesením poradí. Pro praní plen doporučujeme Ariel Color a Denkmit Colorwashmittel. Jsou určené na barevné prádlo, neobsahují bělidla, jako je perkarbonát, která výrobci zakazují používat (protože pleny prokazatelně ničí). Vyhněte se pracím prostředkům, které jsou označené jako Ultrasensitive nebo Sensitive. Jejich hlavní složkou je většinou bělidlo na bázi kyslíku (perkarbonát).

Často slýcháváme otázku: "V jakém ekologickém prášku mi doporučíte plenky prát?"

Ekologické prášky k praní plen doporučit nemůžeme. Nejen že špatně perou, ale výrazně zkracují životnost plen. Komunikovali jsme kvůli tomu již několikrát s výrobci a oni obecně ekologické prášky také nedoporučují. Je to jednak kvůli nízké prací účinnosti (proč tomu tak je se dozvíte v článku o praní: "My se s tím moc nepereme") a také kvůli obsahu mýdla, které je ve větší či menší míře součástí všech ekologických pracích prostředků.

Ekologické prací prášky jsou šetrné k prostředí, ale také k bakteriím a jiným choroboplodným zárodkům, které v plenách zůstávají. Bakterie a amoniak, které jsou v pleně usazené, dráždí pokožku, způsobují vyrážky až popáleniny.

Je třeba na pleny používat aviváž, nebo máchadlo?

Kyselina citronová vlákna ničí podobně, jako ocet, její dlouhodobé používání není na plenky vhodné. Klasický prací prášek je namíchaný tak, aby dobře vypral i v tvrdé vodě a dobře se vymáchal. Ekologické prací prostředky potřebují dodat měkkou vodu, protože v sobě většinou neobsahují látky pro změkčení vody. To je jeden z důvodů, proč dochází k zanášení vláken - kombinace ekologického pracího prostředku a tvrdé vody.
Klasický prací prostředek obsahuje surfaktant, který lze dobře vymáchat, narozdíl od mýdla, na které musíte jít s kyselinou, aby se z prádla uvolnilo.

Aviváž pleny impregnuje ještě více, než mýdlo. 


Co se vzniklými skvrnami?

Praní v mýdle, mýdlových ořechách, domácích a ekologických prášcích vede k zanesení plen a vzniku odolných, špatně odstranitelných skvrn, které v plence zůstávají. Rodiče pak musí přikročit k použití odstraňovačů skvrn, jako je žlučové mýdlo, případně bělidel, jako je perkarbonát. Ty plenku sice vybělí, na první pohled se jeví, jako čistá. Plenka ale bohužel zůstává zanesená a problém se savostí a dráždivostí plenky to nevyřeší. Posledním zoufalým krokem bývá použití některého z dezinfekčních prostředků, jako je biocidní Sanytol, který likviduje choroboplodné zárodky, ale pouze jednorázově, problém se zanesenou, zapáchající plenou to opět nevyřeší. Navíc ekologická stránka těchto přípravků je sporná, rozhodně nepatří mezi "non toxic", zásadě, kvůli které rodiče k praní v ekologických prášcích většinou přikročí.

Při praní v klasickém pracím prostředku na barevné prádlo se vyhnete dráždivým látkám, jako jsou optické zjasnovače a bělidla. Prášek si poradí i s tvrdou vodou, při dodržení dávkování, které doporučuje výrobce prášku, budete mít zaručeně čisté pleny, bez nutnosti jejich čištění v ruce, máchání v máchadlech a dezinfikování. Stačí dodržovat prací rutinu, kterou naleznete podrobně popsanou ZDE

Další články o údržbě plen najdete tu:


Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a