Skip to main content

Průvodce látkovými plenkami

V dnešní době se nabízí spousty látkových plen různých typů a střihů a problém může nastat již jen s jejich názvoslovím. Zde najdete malý výkladový slovníček.

Látkové pleny, moderní pleny, látkovky, opravdové pleny

Zkrátka pleny ušité z látky (bavlny, konopí, bambusu, flísu, mikrovlákna,...), které můžete vyprat a použít znovu (místo toho, abyste je po použití vyhodili, jako papírové jednorázovky).

Smart Bottoms Dream 2.0

All In One, AIO plenka vše v jednom

Plenka, jejíž všechny části tvoří jeden celek. Voděodolná svrchní část a savá část plenky jsou sešité dohromady, případně má plenka vepnuté vkládačky patentkami. AIO plenky se používají obdobně jako jednorázové papírové pleny. Svrchní kalhotky nejsou třeba. Plenky jsou připravené ihned k použití a jejich údržba je velmi snadná - perou se celé tak, jak jsou. Příkladem takové plenky je Tots Bots EasyFit Star, bumGenius Freetime a Elemental, GroVia O.N.E., Mother-ease Wizard Uno, Smart Bottoms Smart One a Dream, Blueberry Simplex.

Další čtení o AIO plenkách najdete na těchto odkazech:


🌱 Barevný svět AIO, aneb co přesně je to VŠE v jednom

Smart Bottoms Smart One 3.1

Kapsové plenky, kapsovky, pockets

Kapsovou plenku tvoří laminovaný svrchní voděodolný paropropustný obal, potažený látkou z flísu/suede. Mezi těmito dvěma vrstvami je prostor, tzv. kapsa, pro vložení savého jádra - savost plenky lze přizpůsobit podle potřeby. Samotný obal nesaje. Použití kapsovek je velmi jednoduché a obvykle i velmi rychle schnou. Jen je třeba počítat s tím, že je třeba do plenky vkládat vkládačky a před praním je opět vyndavat (když nemáte zrovna Thirsties Pocket, která to zvládne v pračce sama). Vkládačky lze sušit v sušičce, samotnou plenku volně na vzduchu. Na plenku již nejsou třeba svrchní kalhotky. Příkladem mohou být kapsovky bumGenius Original, Elemental Joy, Blueberry Pocket, Thirsties Pocket.

Thirsties Natural Pocket & Absorbery od Geffen Baby 

All in Two, Ai2 plenka vše ve dvou, SIO, snap in one plenka, hybridní plenka

Ai2 plenka se skládá ze dvou částí - z voděodolné, paropropustné svrchní části s laminací (svrchních kalhotky) a savé vnitřní plenky, které se sepnou dohromady, většinou patentkami (tzv. SIO), případně se savá vkládačka do svrchních kalhotek jen položí. Plenka připomíná systém All in One (AIO), možnost oddělit savé vrstvy a svrchní kalhotky od sebe urychluje schnutí. Mezi AI2 plenky se řadí Mother-ease Wizard Duo (SIO), GroVia Hybrid (SIO + volně položené vkládací savé plenky), Thirsties Duo, Best Bottom (SIO), Blueberry Capri, Smart Bottoms Too Smart Cover & Inserts. Některé systémy lze vzájemně kombinovat.

Flip Cover & Smart Bottoms Too Smart Insert 

Hybridní plenka je Ai2 plenka, která má na výběr několik různých savých vkládacích plen, které se liší materiálem, savostí a způsobem použití. Většinou se jedná o biobavlnu, mikroflís (stay dry) a kompostovatelné ekologické jednorázové vkládačky, podle použití pak na den nebo na noc. Patří sem GroVia Hybrid a Flip Hybrid.

GroVia Hybrid & Geffen Baby Quick Absorber Newborn pro přidání savosti 

Další čtení o All in Two:

🌱 Jak vzniklo All in Two a k čemu je dobré?

Dvoudílný plenkový systém

Plenka složená ze dvou samostatných částí - z voděodolné svrchní části (svrchních kalhotek) a savé, tvarované plenky. Tyto dvě části nedrží pohromadě,a nelze je nasadit v jednom kroku, jako plenku AI2. Savou plenku je třeba nasadit na děťátko jako první, upevnit a pak překrýt svrchními kalhotkami. Tento systém je velmi spolehlivý (dalo by se říci neprůstřelný), proti protečení chrání dvoje gumičky (jedny v samotné savé plence a druhé ve svrchních klahotkách). U tohoto systému počítejte se skvělou savostí a spolehlivostí, ale větším objemem na zadečku (narozdíl od AIO a Ai2 plen). Mother-ease Sandys & AirFlow Cover, Thirsties Fitted & Thirsties Duo Wrap.

Thirsties Fitted & Thirsties Duo Wrap 

Kalhotková tvarovaná plenka, kalhotovka, fitted

Savá látková plenka, která má podobný střih jako svrchní kalhotky a zapíná se na suchý zip, patentky nebo snappi sponku. Má gumičky okolo nožiček a na zádíčkách, někdy i na bříšku, které lépe udrží vše, co je třeba uvnitř plenky. Může mít přišitou nebo odepínací náhradní savou plenku. Na kalhotovou plenku je nutné použít nepromokavé svrchní kalhotky - nasaje úplně celá. Příkladem je plenka Bamboozle Stretch od Tots Bots, nebo skvělá Mother-ease Sandy's, Thirsties Fitted, Geffen Baby Fitted.

Mother-ease Onesize Fitted 


Vícevrstvé plenky, prefoldy

Tyto plenky mají tvar obdélníku, jsou zvrstvené a lze je poskládat na třetiny jako klasickou rovnou vkládací plenku nebo přímo nasadit jako tvarovanou plenku (díky různým typům skladů) a sepnout snappi sponkou. Plenky nasají celé - je nutné je překrýt nepromokavými svrchními kalhotkami. Vícevrstvé plenky jsou tvořené několika vrstvami látky položené přes sebe a jednodušeji se poskládají (ve srovnání s klasickými čtvercovkami). Tento způsob je tradiční, ekonomicky výhodnou variantou přebalování. Přesto, že vyžaduje více práce se skládáním a údržbou, je stále oblíbený zejména pro přebalování novorozenců (bavlněné plenky jsou jemné a přitom krásně savé a rychle schnou). U větších dětí je třeba přidat vkládací savou plenku, ideálně tenký konopný absorber, který hodně saje a nepřidá balení na objemu. Příkladem jsou vícevrstvé plenky Avo&Cado, GroVia Prefolds, Geffen Baby Organic Prefolds.

Avo&Cado Organic Prefold & Capri Cover 

Existují i velmi savé konopné prefoldy, které lze použít i jako savou vrstvu do noční plenky. Šijí je Geffen Baby. Jsou tenké a přitom extrémně savé, nelze je ale vázat na dítko, dají se poskládat na třetiny a vložit rovnou do svrchních kalhotek, případně použít jako velmi savou vrstvu do kapsové plenky.

Geffen Baby Fleece Prefold XS & GroVia Shell


Vkládací savé plenky, vkládačky, inserts, absorbers, boosters, liners

Plenky, které mají široký rozsah využití. Mohou se vkládat dovnitř plen (např, kapsových, AIO, AI2) nebo je lze použít samostatně u menších dětí (Flip, Blueberry Capri), nebo s jejich pomocí znásobit savost jakékoliv látkové plenky (kalhotkové ap.). Liší se tvarem, použitým materiálem a velikostí, v závislosti na značce. Jsou z bavlny, konopí, bambusu, mikrovlákna, ... Například Blueberry Capri Inserts, Smart Bottoms Too Smart Inserts, Thirsties Hemp Inserts.

Blueberry Capri Insert & Cover

Zvláštní skupinou vkládacích plen jsou Absorbery od Geffen Baby. Jsou jako jediné na trhu z 60% podílem konopí v biobavlněné směsi. Ať si vyberete žerzej nebo flís, budou vždy poddajné, měkké, velmi tenké a hlavně extrémně savé. Lze je používat jako přídavnou savou vrstvu, ale také samostatně do svrchních kalhotek.

Geffen Baby Super Absorber & Quick Plus Absorber & Flip Cover 

Noční plenky

Plenky vhodné pro použití v noci. Tvoří samostatnou kapitolu látkových plen - jsou na ně kladeny vysoké nároky. Plenka musí být extra savá, aby vydržela celou noc bez přebalení (za předpokladu, že do ní nepřijde bobek :-)), neměla by být moc objemná (aby se miminku pohodlně leželo), materiál by měl být měkký a přitom odolný (tyto plenky musí vydržet největší zátěž - močovina je agresivní a na látku působí rozkladně). Také by měla plenka uschnout za přijatelnou dobu. Skoro nemožné, říkáte si?

Zkuste Wizard Duo od Mother-ease s noční vkládací plenkou! Je jemná a nadýchaná, jako polštářek! Děťátko bude celou noc jako na obláčku a hlavně v suchu! Plenka není objemná, hodně saje a velmi rychle schne. Hotový zázrak! :-)

Mother-ease Wizard Duo

Pokud se vaše dítko rozhodlo, že největší porce čůrání je vhodné vypouštět přes noc a ještě ke všemu spí nejraději na bříšku, zvolte dvoudílný systém: svrchní nepromokavé kalhotky + savá látková kalhotková plenka. Je to nejspolehlivější systém přebalování. Skvělá je Mother-ease Sandy's nebo Onesize Fitted spolu s Air Flow.

Air Flow & Onesize Fitted od Mother ease

Pokud preferujete plenky vše v jednom, zkuste GroVia O.N.E.! Na AIO plenku je neuvěřitelně savá a je na ní spolehnutí. Pozor jestli dítko spinká na bříšku, plenka může protéct kvůli kompresi. 

GroVia O.N.E.

Plenky jednovelikostní, rostoucí, od narození po nočník, One Size

Plenky, jejichž velikost lze upravovat podle potřeby, jak dítko roste. Váhové rozmezí je zhruba 4-16 kg, podle proporcí dítka. Řadí se k nim AIO, AI2, kapsové plenky, kalhotkové plenky i svrchní kalhotky. Příkladem jsou Tots Bots EasyFit Star, bumGenius Original, Freetime a Elemental, Mother-ease Wizard Uno i Duo, GroVia O.N.E., Thirsties Natural AIO, Thirsties Pocket.

Plenky One Size jsou v dnešní době velmi oblíbené, celková investice do látkovací výbavy je nižší - není třeba během růstu děťátka dokupovat stále větší a větší velikosti (jako tomu bývalo dříve - většinou XS pro novorozence a pak S, M a L podle váhového rozsahu dítěte). Nevýhodou One Size plen je stále stejná savost - pro novorozená miminka (o váze okolo 4 kg), stejně jako pro velké patnáctikilové děti. Během růstu děťátka je tak třeba počítat s přidáním vkládací savé plenky, která savost v případě potřeby zvýší.

Savost některých AIO plen lze přizpůsobit přidáním/odepnutím vkládačky, která je součástí plenky. Například GroVia O.N.E. je velmi savá, pokud se použije s oběma vkládačkami naráz, je spolehlivá i jako noční pro dvouleťáka. Na den pak malou vkládačku odepnete a plenka je méně objemná a savost akorátní. Pro miminka lze použít plenku zcela bez vkládaček nebo pouze s malou vkládačkou.

GroVia Organic OneSize All In One 

Novorozenecké plenky

Jednovelikostní plenky (One Size), které rostou s děťátkem od narození po nočník, mohou být pro novorozená miminka příliš velké a objemné (a kvůli nesprávnému nasazení pak často protékají). Plenky určené pro novorozence jsou skvělým řešením pro všechny, kteří chtějí používat látkové plenky od prvního dne (a neradi se zlobí s novorozeneckým skladem čtvercových plen). Tyto plenky jsou vhodné pro miminka od 2.5 kg váhy a vystačí do 8-9 kg, v závislosti na značce a podle proporcí miminka.

Mother-ease Wizard Duo Newborn

Pokud se vám narodí miminko o váze 3,5 - 4 kg, můžete se pustit rovnou do One Size plen - většinou již sednou dobře. Sledujte ale raději váhový rozsah, který je u One Size plen uvedený. V případě váhy miminka odpovídající dolní nebo horní hranici váhového rozsahu vždy záleží na proporcích - miminko s velmi štíhlými stehýnky může mít potíže s dopnutím plenky kolem nožiček v případě, že je jeho váha shodná s dolní váhovou hranicí plenky.

Blueberry OneSize Pocket

Svrchní kalhotky, svrchňáčky, covers, wraps, shell

Savé látkové plenky vyžadují svrchní nepromokavý obal, jinak by vlhkost z plenky utekla na oblečení. Svrchní kalhotky, neboli svrchňáčky, překryjí savou látkovou plenku a pomohou zadržet moč a stolici tam, kde je třeba - uvnitř plenky. Svrchní kalhotky s PUL (polyuretanová laminace), jsou voděodolné a přitom prodyšné, pokožka může volně dýchat a nedochází k zapaření. Jejich použití je nutné v případě, že samotná látková plenka nemá integrovanou PUL laminaci (jako je tomu u AIO a Ai2 plen) - plenka nasaje celá a došlo by tak k provlhnutí až na oblečení. Svrchní kalhotky se oblékají zvlášť, jako druhá vrstva, poté co nasadíte děťátku savou látkovou plenku, případně zároveň se savou vrstvou, pokud jsou součástí All in Two systému.


Do svrchních klahotek lze vkládat i poskládanou čtvercovou plenku na rovný sklad, dbejte na to, aby měly kalhotky kapsy pro založení plenky na obou koncích, případně dvojité gumičky kolem nožiček. Plenka tak ve svrchňáčkách dobře drží a neroluje se.

Smart Bottoms Too Smart Cover & Geffen Baby Absorbery 

Separační plenky

Jednorázové

Tenký plátek z celulózy, viskózy nebo bambusu, který položíte na savou látkovou plenku předtím, než ji nasadíte. Tvoří ochrannou bariéru mezi plenkou a zadečkem děťátka. Propouští tekutinu dovnitž plenky a zadrží pevnou část stolice, kterou tak lze z plenky pohodlně odebrat a vyhodit spolu se separačkou. Některé separační plenky lze vyprat a použít opakovaně. Příkladem jsou jednorázové separační plenky Canny Mum z bambusu nebo Tots Bots z celulózy. Tyto separační plenky nedoporučujeme splachovat do toalety, mohlo by dojít k ucpání trubek. Přestože jsou z přírodních vláken, k jejich rozkladu nedochází tak rychle - nerozmočí se jako papír.

Flísové - opakovaně použitelné

Jsou vyrobené z mikroflísu - polyesterové tkaniny, velmi měkké a příjemné na dotek. Používají se obdobně, jako jednorázové separační plenky, s tím rozdílem, že jsou opakovatelně pratelné. Po použití se skladují společně s plenkou. Ve srovnání s jednorázovými separačními plenkami lépe izolují zadeček od vlhkosti, pokožka je tak stále v suchu i přes to, že je plenka mokrá. Na čištění skvrn nepoužívejte mýdlo - naimpregnuje flís a separační plenka se stane vodoodpudivou a moč po ní stéká. Plenka pak snadno proteče. Zda máte flísovou plenku naimpregnovanou zjistíte snadno - napněte ji a vložte pod slabší proud tekoucí vody z kohoutku. Voda by měla bez problému separačkou protéct.

Avo&Cado Fleecy Liner

Comments

Popular posts from this blog

Jaký prací prostředek na látkové pleny vybrat?

Kámen úrazu dobrého vyprání látkových plen je PRACÍ PROSTŘEDEK. Jaký vybrat, aby na něj bylo spolehnutí a plenky dobře fungovaly? Ideálně s obsahem surfaktantů, které jsou základem důkladného odstranění všech nečistot. Takový, který si umí poradit s tvrdou vodou (a obsahuje látky pro její změkčení). A bez obsahu mýdla, které plenky zanáší a impregnuje.  ❓ Co se děje se špatně vypranou plenkou 💠 Je cítit směsí amoniaku a prášku 💠 Obsahuje usazeniny ze zbytků nevymáchaného prášku, mýdla, rozkládající se močoviny a bakterií 💠 Je obalená tukem z mýdla a tedy nesaje, protéká a způsobuje vyrážky 💠 Vypadá jako po jednom dítěti i přesto, že jste jí pořídili novou před dvěma měsíci. V přírodních vláknech se vlivem působení amoniaku prožírají trhlinky, které se při každém praní zvětšují, materiál může vypadávat ze základové mřížky. Takovou plenku je třeba vyčistit, řeknete si. A vezmete bělidlo, třeba perkarbonát. Jenže plenka začne protékat skrz a trhlinky v látce se ještě zvětš

Plena je záchod aneb s mýdlem na ni nechoďte

Pojďme si to říci na rovinu, plenka je malý záchod a je třeba to mít na paměti, když uvažujeme o její údržbě. Záchod mýdlem čistit nelze, neboť nezničí bakterie [1]. Tytéž bakterie se budou množit i v pleně, když na ní půjdete s mýdlem. Podívejme se proč. Stolice dětí obsahuje bakterie od narození. Bakterie jsou běžnou součástí střevní mikroflóry a pomáhají s trávením. Jsou spolu s ní také pravidelně vylučované, stolice je tvořena až z 50% právě těmito bakteriemi. Pokud je prací prostředek nedokáže odstranit, v plence se usadí a bude se jim tam velmi líbit - vlhko a teplo jsou podmínky, které pro svou existenci a fungování potřebují. Některé bakterie mohou v prádle zůstat až dva měsíce, i když je vypráno a uloženo [2]. Co se děje v takové pleně? Přítomnost bakterií vám plenka nemusí dát hned znát. Bakterie jsou pouhým okem neviditelné, a když nemají potravu (moč), bez mikroskopu to nepoznáte. Hostina se započne ve chvíli, kdy do plenky dítko načůrá. Bakterie zač

My se s tím moc nepereme

Jak jedna paní na anglické stránce o látkových plenách vtipně poznamenala - látkové pleny jsou takovou toaletou, a tudíž nejšpinavějším prádlem, co doma máte. Konkurují jim snad jen mužské ponožky, ale tuto Pandořinu skřínku dnes otvírat nebudeme. Stačí nám jeden džin z láhve a tonik se tentokrát nekoná. Neuběhne dne, kdy se maminky neptají na fórech nebo přímo, jak prát pleny, nebo proč se jim dítě najednou osypává. Jak tedy prát? Jednoduše. Nepotřebujete žádné speciální přípravky, prášky domácí výroby a jiné eko vymoženosti.  Potřebujete klasický prostředek se surfaktanty , který odstraní nejen, co je oku viditelné ale i bakterie, amoniak a zápach.  Čistá plena není oxymóron. Je to základ pro zdravou pokožku bez vyrážek a podráždění a také pro co nejdelší fungování pleny - zanesená, špatně vypraná plena má výrazně kratší životnost. Přítomnost amoniaku rozkládá přírodní vlákna, ale oslabuje i PUL. Jak toho docílit? Dodržení 5 základních pravidel vám čisté pleny zajistí a